REGION

U Sloveniji proglašena opasnost od epidemije ospica

Zarazna dječija bolest

Fena

28.11.2014

 

Slovenski institut za javno zdravlje proglasio je opasnost od epidemije ospica, nakon što je do sada zabilježeno 11 slučajeva te bolesti koja je laboratorijski već potvrđena kod petorice pacijenata.

Budući da virus te dječje bolesti već duže vremena u Sloveniji nije bio prisutan, vjeruje se da je unesen iz inozemstva, objavio je institut. Utvrđeno je da je svim oboljelima zajedničko samo to da su 8. i 9. studenoga sudjelovali na izložbi pasa u gradiću Šempeter na zapadu države, na kojoj su bili i vlasnici pasa iz 27 država, u nekima od kojih je virus ospica prisutan.

 Ospice su vrlo zarazna dječja bolest, a izaziva je patogeni virus koji se prenosi kapljično zrakom ili u izravnom kontaktu s oboljelima.

 Slovenski institut za javno zdravlje objavio je da i dalje provode potragu za ljudima koji su bili u tijesnom kontaktu s već oboljelima te njihovu zaštitu.

 Slovenske zdravstvene službe upozoravaju da najveći rizik za zarazu ospicama imaju osobe koje nisu već preboljele ospice, a rođene su poslije 1960. godine i nisu bile cijepljene ili su cijepljene nepotpuno. Takve se osobe moraju cijepiti što prije, kako bi se spriječilo širenje zaraze. Obvezno cijepljenje protiv ospica je uvedeno 1968. godine, a udio vakciniranih u ukupnoj populaciji je visok.