GLOBUS

U Austriji uhapšen Mirsad Omerović poznatiji kao Ebu Tejma

Velika akcija protiv pripadnika terorističke organizacije Islamska država

Autor:S. D. / M. Aš.

28.11.2014

14:12 Povodom hapšenja u Austriji danas se oglasilo tužilaštvo BiH:

- Tužiteljstvo BiH i Udarna grupa za borbu protiv teorizma, na čijem je čelu tužitelj Tužiteljstva BiH, ostvaruju međunarodnu saradnju sa institucijama Republike Austrije, u procesu otkrivanja i kaznenog procesuiranja počinitelja kaznenih djela koja su u vezi sa terorizmom i terorističkim aktivnostima.

Saradnja se realizira sa partnerskim institucijama iz više zemalja, sa ciljem otkrivanja, spriječavanja i sankcioniranja kaznenih djela koja imaju veze sa terorizmom, jer se radi o kaznenim djelima čije se izvršenje realizira u više država, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužiteljstvo BiH izražava punu potporu partnerskim institucijama u Austriji, u provođenju velike akcije u borbi protiv terorizma, te ćemo pružiti svaku potrebnu pomoć i asistenciju, koja od nas bude zatražena u okviru ovih aktivnosti.

13:41 Mirsad Omerović, porijeklom iz Srbije, tačnije Sandžaka uhapšen je u opsežnoj akciji austrijske policije, pod sumnjom da je finansirao terorizam, objavio je list ''Kronen Zeitung". On je uhapšen u 22. bečkom okrugu. Po navodima lista  on se u četvrtak naveče oprostio od svojih roditelja kako bi se preselio u Siriju. Saznaje se i da je tokom akcije specijalne jedinice "Cobra" u zgradi kojoj je živio njegova žena doživjela šok. Ona je primljena u Hitnu pomoć nakon toga.

Omerović je inače poznat pod imenom Ebu Tejma, "Avaz" je o njegovim vezama s vehabijskim pokretom i radikalnim propagiranjem islama pisao još u aprilu ove godine, kada je dovođen u vezu s vrbovanjem Sabine Selimović i Samre Kešinović za odlazak u Siriju.

Jedno vrijeme je živio i u Maoči , te je dovođen u blisku vezu s Bilalom Bosnićem i Nusretom Imamovićem.

Ebu Tejma bio je čest  gost u Altun-Alem džematu, gdje glavnu riječ vodi izvjesni šejh Adem, koji mu je, prema nezvaničnim informacijama, ustvari brat.Altun-Alem džemat više puta se pojavljivao u austrijskim medijima u kontekstu optužbi da služi za provedbu aktivne politike radikalizacije islamskog stanovništva Beča te organiziranja odlaska u džihad u Siriju. 

Koliko je Ebu Tejma prijetnja nacionalnoj sigurnosti Austrijanaca, pitanje je koje su više puta od prošle godine ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije postavljali i poslanici u parlamentu, o čemu postoji prepiska i na zvaničnoj internet-stranici parlamenta.

Austrijski MUP na skoro sva pitanja o Ebu Tejmi pozivao se kao na pitanja na koja odgovori zahtijevaju tajnost jer su u direktnoj vezi sa sigurnošću.

11:55 - Na današnjem ročištu u Sudu BiH u predmetu Bilal Bosnić, državana tužiteljica Dijana Kajmaković, koja je obrazlagala prijedlog Tužilaštva da se produži pritvor Bosniću, kazala je da se ova međunarodna akcija, koja se provodi na područiju Austrije, povezuje sa BiH.

Prema nezvaničnim podacima Tužilaštva, uhapšene osobe u Austriji navodno su bile vrbovane od strane lica iz BiH, no ona nije precizirala o kome je riječ.

- SIPA je zvanično upoznata sa akcijom i hapšenjima u Austriji i u stalnom smo kontaktu sa austrijskim kolegama. Očekujemo da nam proslijede zvanične informacije - rekla je danas za “Avaz” Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Austrijska policija od jutros provodi veliku akciju protiv radikalnih islamista u Grazu, Linzu i Beču. Pripadnici policije, uključujući elitnu jedinicu "Cobra", pretresaju više objekata, uključujući džamije i druge islamske vjerske objekte u tim gradovima, u potrazi za finansijerima odlazaka džihadista na sirijsko i iračko ratište u redovima terorističke organizacije Islamska država.

Austrijska TV stanica ORF objavila je da je u akciji uhapšeno 13 osoba, te da je oduzeta znatna količina propagandnog materijala, novca i oružja, te kompjuterske opreme. Još 16 osoba je privedeno na ispitivanje. Prema najnovijim informacijama, čak 900 policijskih službenika učestvuje u akciji.

kronen2

Foto: Kronen Zeitung

Akcija je, kako prenose austrijski mediji, rezultat dvogodišnje istrage.

Glavni osumnjičeni je jedan bh. državljanin koji se sumnjiči za podstrekavanje terorizma. Zbog sumnje da su članovi terorističke organizacije, traži se još 20 osoba.

Dalje se navodi da je višegodišnja istraga i praćenje najsofisticiranijim uređajima osoba osumnjičenih za terorizam pokazala da su radikali direktno bili uključeni u vrbovanje uglavnom mladih za odlazak na ratišta u Siriju, a odnedavno i u Irak.

Akcija se provodi po nalogu Okružnog suda u Grazu. Zbog straha od osvetničkih akcija vehabija, kao odgovor na provedenu akciju, u Austriji je stepen sigurnosti podignut na najviši nivo.

Velika opasnost od radikala Islamske države

Mediji dalje prenose ocjene da je jutrošnja akcija pokazala da Austriji prijeti velika opasnost od radikala Islamske države, prije svega u vrbovanju mladih za odlazak na sirijsko ratište. Kao najpoznatiji slučaj navode odlazak djevojčica Samre Kešinović (16) i Sabine Selimović (15), austrijskih državljanki bosanskog porijekla.

Kao najistaknutijeg propagatora IS-a navode izvjesnog Mohameda M., za kojeg kažu da se predstavlja pseudonimom "Abu Usama al-Gharib" i za kojeg ističu da je autor brojnih prijetećih video poruka objavljenih na internetu.

On je četiri godine bio u zatvoru u Austriji, a 2011. odselio je u Njemačku, a potom je pobjegao u Kairo. U martu 2013., Mohamed M. uhapšen je zbog lažnih putnih isprava u Turskoj. Prema pisanju austrijskih medija nedavno je oslobođen, a navodno je IS u zamjenu za njega nedavno oslobodio nekoliko turskih talaca.

Podsjećamo, "Dnevni avaz" je 20. aprila ove godine objavio tekst o ovoj tematici pod nazivom "Svi tragovi vode do Ebu Tejme".

semira-tekst-1