BIH

U Fergusonu je bilo kao u Bosni za vrijeme rata

Na poprištu sukoba i dva policajca porijeklom iz naše države

Autor:B. TURKOVIĆ

28.11.2014

U ponedjeljak je bilo kao u Bosni za vrijeme rata. Pucanje po sat vremena. Dva bloka od mjesta gdje sam bio pucalo se 45 minuta.

Tako je sukobe u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa u američkoj saveznoj državi Misuri, opisao Darko Omeragić. Ovaj Banjalučanin radi kao policajac u Sent Luisu, u kojem je koncentrirana najveća zajednica Bosanaca i Hercegovaca u Americi.

Nemiri su eskalirali u ponedjeljak, nakon što je odlučeno da se ne podiže optužnica protiv Darena Vilsona (Darrena Wilsona), policajca bijelca zbog ubistva nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna (Michael Brown).

Iako je u prethodna dva dana bila mirnija situacija, što zbog snijega koji počeo padati, što zbog praznika, Dana zahvalnosti, policija je, ipak, bila u pripravnosti. U Fergusonu se okupilo nekoliko desetina demonstranata.

Na poprištu sukoba našao se još jedan bh. policajac, Džemal Bijedić iz Sent Luisa. On je 1991. godine iz Trebinja, kao sedmogodišnji dječak, otišao u Dubrovnik, a potom Sjedinjene Američke Države. Džemal je vjerski službenik u policiji Misurija, jedini te vrste za muslimane u ovoj američkoj saveznoj državi.  

- Ja sam u komandi u južnom Sent Luisu, gdje je mirno. Kako čujemo, mirno je i u Fergusonu, izgleda zato što je pao snijeg. I dalje smo u pripravnosti. Došli su i pripadnici nacionalne garde, pa je situacija bolja - kazao nam je jučer Bijedić.

bijedic-omeragic

Objasnio je da su devastirani mnogi objekti u blizini mjesta gdje žive bh. građani, ali da oni nisu ugroženi.

U Klivlendu ubijen dječak

Policija Klivlenda objavila je snimku ubistva 12-godišnjaka Tamira Rajs (Rice), kojeg je usmrtio policajac u uvjerenju da dječak u ruci drži pravi pištolj. AP piše da se na snimci vidi kako se tamnoputi dječak igra replikom pištolja. Saopćen je identitet policajca koji je ubio Tamira, a to je Timoti Leman (Timothy Loehmann), za kojeg se navodi da je 26-godišnji početnik koji je počeo raditi u klivlendskoj policiji u martu. On je na plaćenom odsustvu dok tužilac ne odluči hoće li podizati optužnicu. U saopćenju porodice ističe se uvjerenje da je "ova situacija mogla biti izbjegnuta".

Bez nove porote

Agencije izvještavaju da je guverner Misurija Džej Nikson (Jay Nixon) odbacio apele na sazivanju nove porote, nakon što je prva odbacila pokretanje postupka protiv Darena Vilsona.