BIH

„Carlsberg“ negira diskriminaciju

Otkaz zbog slike Ratka Mladića

Autor:En. Z.

28.11.2014

Kompanija za proizvodnju piva „Carlsberg“ reagirala je jučer na tekst objavljen 26. novembra u „Dnevnom avazu“. U tekstu je dugogodišnji menadžer ove kompanije Edin Hadžić ustvrdio da je dobio otkaz jer je u internom mailu pretpostavljenima upozorio na zabrinutost što u skladištu „Carlsberga“ u mjestu Čelarevo kod Novog Sada visi okačena slika haškog optuženika Ratka Mladića.

Iz „Carlsberga“ su u potpunosti odbacili „svaku izjavu da je bilo koja odluka kompanije bazirana na nekom vidu diskriminacije“.

Istaknuto je da „Carlsberg“ uspješno posluje u BiH od 2006. „zapošljavajući multikulturalni tim, poštujući kulturološke različitosti BiH, kao i „Carlsbergove“ interne procedure i uputstva.

S druge strane, Hadžić je kazao da saopćenje apsolutno ne pobija nijedan njegov navod, dodajući da drugačije nisu ni mogli jer je, prema njegovom mišljenju, stvar više nego očigledna.

- Preko svojih pravnih zastupnika ja ću se obratiti centrali „Carlsberga“ u Danskoj te ću dokumentacijom koju posjedujem jasno dokazati da su moja prava grubo prekršena. Dakle, oni nisu demantirali nijedan moj navod, osim što su naveli kako se kompanija treba ponašati. Nažalost, oni se nisu ponašali prema meni prema svojim proklamiranim standardima - kaže Hadžić.