BIH

Amerikanac napokon postao bh. državljanin: Ponosan sam i sretan

Tim Klensi već 22 godine živi u našoj zemlji

Autor:B. T.

28.11.2014

Sada sam i zvanično Bosanac i Hercegovac. Znam da će mnogo raje reći: „Ma, šta će mi to“, ali sam vrlo ponosan i sretan, čast mi je da sam dobio državljanstvo jer mnogo volim ovu zemlju.

Bila je to prva reakcija Tima Klensija (Timothy Clancy), američkog državljanina i autora više knjiga o Bosni i Hercegovini te promotora bh. turizma u svijetu, nakon što je Vijeće ministara BiH donijelo rješenja o njegovom prijemu u bh. državljanstvo.  

- Pripadam ovom društvu, živim ovdje više od pola života. Nadam se da su prepoznali moj trud da napravimo bolje društvo - kazao je Klensi u izjavi za "Dnevni avaz".  

Istaknuo je da će mu nakon dobivanja državljanstva život u zemlji u kojoj živi sigurno biti lakši, ali da mu ova odluka više znači u moralnom smislu.  

- Kada gledam oko sebe, u BiH vidim samo potencijal. U ovoj državi možemo napraviti šta želimo. Međutim, ljudi ovdje previše kukaju i komentiraju stvari koje ne valjaju - kazao je Klensi.  

On je u posljednje vrijeme najviše angažiran na projektu „Via Dinarica“ za koji se nada da će postati novi megabrend na zapadnom Balkanu. Riječ je o jedinstvenoj planinarskoj ruti koja prirodno povezuje šest država, među kojima je i BiH.

Klensi je stručnjak za održivi razvoj, fokusiran na eko-turizam i okoliš. U regiju je došao kao humanitarac 1992. godine. Nastanio se u Sarajevu, gdje je osnovao i porodicu.

Ko je još dobio rješenje  

Anesa Ličina (Crna Gora), potencijalni džudo reprezentativac
Marijan Antolović (Hrvatska), potencijalni reprezentativac BiH u nogometu
Ismail Japiči (Yapici, Turska), direktor obrazovnih institucija „Bosna Sema“
Prof. Filip Zloušić (Austrija), predsjednik HKD „Napredak“ u Beču
Dmitrij Vukolov (Rusija), ekonomski stručnjak
Dijego Moskeni (Diego Moscheni, Italija), počasni konzul BiH u Trevisu
Elena Mitrović (Rusija), ekspert u oblasti finansija
Sekouba Dijata (Secouba Diatta, Senegal), profesionalni nogometaš
Marijana Reljić (Hrvatska), profesorica razredne nastave