BIH

Federalna vlada prodaje "Hidrogradnju" za bagatelu!

Sindikat upozorio na komadanje državne kompanije

A. DUČIĆ

28.11.2014

Svi funkcionalni objekti sarajevskog preduzeća "Hidrogradnja" uskoro bi trebali biti prodati po bagatelnoj cijeni, kako bi se namirili dugovi fondovima. Time će ovaj nekadašnji građevinski gigant doživjeti svoj kraj, a radnici će završiti na biroima za zapošljavanje.

Mala privatizacija

Upozorio je to u izjavi za "Avaz" predsjednik Nadzornog odbora Sindikata radnika "Hidrogradnje" Miralem Terzo, kazavši da Federalna vlada SDP - SDA užurbano radi da putem NO preduzeća kroz postupak male privatizacije završi ono što je i naumila.

- Nakon što su Vijeću ministara BiH za potrebe smještaja institucija u pola cijene, odnosno za devet miliona KM, prodali zgradu Direkcije preduzeća, koja je procjenom sudskog vještaka vrijedila 19,2 miliona KM, sada namjeravaju prodati pogone Remontnih radionica i transporta (RRT) u Briješću, zatim one u Salakovcu, "Hidrogradnjin" hotel u Baškima Vodama. Sve je to predviđeno da ide u postupku male privatizacije - kaže Terzo.

Ističe da su pojedine banke već stavile hipoteku nad kamenolomom u Hadžićima, zatim onim u Grebenu kod Kaknja, te da uskoro slijedi prodaja udjela u kamenolomu Radava kod Fojnice, kao i u kamenolomu Misoća kod Ilijaša po cijenama za 50 posto nižim od onih koje su procijenili sudski vještaci.

Napominje da su to, praktično, četiri najveća kamenoloma u BiH!

- Sve ove godine Vlada je dopustila da se gomila gubitak "Hidrogradnje", koji trenutno iznosi 60 miliona KM. Od toga 51 milion KM spada na dug fondovima. To je posljedica što se nije radilo po zakonu. Sadašnji NO preduzeća radi po nalogu Vlade onako kako su to radili i prethodni sazivi. U tom pravcu idu ova posljednja Vladina imenovanja u upravljačke strukture preduzeća - upozorio je Terzo.

Ističe da su radnici slične namjere Vlade još prije godinu bili osujetili, nakon čega su uslijedili izlazak radnika ulice i protesti. Isti scenarij, kaže Terzo, opet će se desiti, jer radnici neće dopustiti krčmljenje imovine.

miralem-terzo3

Terzo: Ovo je strateški plan

Državna imovina

- Ovo je sve strateški plan vladajuće oligarhije da se ugasi i posljednja građevinska kompanija koja je u većinskom vlasništvu države te da sve građevinske poslove preuzmu podobni privatni konzorciji - kaže on.

Radnici dnevno dobivaju po dvije marke!

Terzo ističe da je samo protekle godine, nakon posljednjeg velikog štrajka, 600 radnika poslano na "prinudne odmore" zbog nedostatka posla.

- Za ovu godinu na raznim projektima "Hidrogradnja" je uposlila tek 20 radnika, i to desetoricu na gradnji državnog zatvora, a ostalih deset na čišćenju vijadukta Briješće, gdje posao odrađuju privatne firme. U posljednjih šest mjeseci radnici su dobili po 600 KM. To znači da su nam dali po dvije KM dnevno! Toga nema ni u afričkim zemljama - kazao je Terzo.

 

60 miliona KM trenutno iznosi gubitak "Hidrogradnje"

51 milion KM iznosi dug „Hidrogradnje“ fondovima