BIH

Dobio tužbu protiv MIZ Bihać zbog ometanja dženaze njegovog oca

Omeru Mašiću isplatila se dugogodišnja borba

B. TURKOVIĆ

28.11.2014

Zahvaljujući krajiškom inatu, Omer Mašić iz Bihaća jedan je od rijetkih, ako ne i jedini, koji je iz dugogodišnjeg pravnog spora s ogromnim aparatom, kakav je Islamska zajednica, izašao kao pobjednik.  

Plaćali kazne

Ovom skromnom čovjeku iz Muslića mjesni imam i džematski odbor u julu 2005. zaključali su džamiju i na taj način omeli vjernike koji su došli klanjati dženaza-namaz i ispratiti na ahiret njegovog rahmetli oca Murata.

Mašić, inače bivši logoraš, za sebe kaže da može pretrpjeti i podnijeti svašta, ali preko takvog postupka nije mogao prijeći pa se upustio u dugu i mukotrpnu "borbu s vjetrenjačama". Od 2005. do danas nadležne sudske institucije donijele su više presuda i odluka u njegovu korist, a prije nekoliko dana dobio je još jednu moralnu satisfakciju.

Naime, konačno je izvršena presuda Općinskog suda u Bihaću, još iz 2008. godine, pravosnažna i izvršna od kraja prošle godine, kojom je, između ostalog, Medžlisu Islamske zajednice Bihać naloženo da o svom trošku u roku od 30 dana u novinama "Preporod" objavi dijelove presude.

To je učinjeno tek u izdanju ovih novina od 15. novembra. Kako nam je kazao Mašić, do sada su izbjegavali objaviti vlastitu sramotu pa su zbog neizvršavanja presude plaćali i novčane kazne od po 500 KM.   

omer-masic-dokumenti-9

Faksimil presude Općinskog suda Bihać u Mašićevu korist

Nezabilježen način

- Bog mi je svjedok da sam htio na miran i dostojanstven način ispratiti oca uz vjerski obred. Ispriječili su se neki čudni ljudi i na brutalan i do danas nezabilježen način pokušali su omesti i spriječiti vjerski obred u haremu džamije. Nisam mogao shvatiti njihovo ponašanje.

Lakše bi mi bilo da su pucali u mene nego što su donijeli takvu odluku, i još su, na to sve, o tome vodili zapisnik. Tvrdili su da moj otac nije plaćao vazifu, članarinu IZBiH, što nije tačno. Iz službenih zabilješki PU Bihać možete zaključiti da se radi o skroz drugim razlozima, odnosno osveti - ispričao nam je Mašić.  

 

- Neka ih je stid i sram i neka se boje Božije kazne, ja im nikad neću zaboraviti, a dragom Bogu ću se moliti da mi pomogne da im oprostim - kaže Mašić.