BIH

O Brini niko ne brine

Livnjaci strahuju od novih poplava

Autor:A. KAMBER

28.11.2014

Najmanja livanjska rijeka, koja čak više nalikuje potoku i koja ljeti sasvim presuši, u jesen i proljeće, kad je više kiše i otapanja snijega, po pitanju poplava zna biti najopasnija po Livnjake. Tada se u Brinu s padina Bašajkovca obore prave bujice i sva okolna vrela i ona se ispuni do vrha i izlije.

Od kada joj je betonirano korito kroz park protok joj se često blokira pa poplavi dio Donjeg grada, kao što je to učinila i sredinom septembra ove godine kad su bili potopljeni stambeni i poslovni objekti na potezu od kantonalne vlade i vrtića “Pčelice”, pa oni duž korita koje prolazi kroz park, Ekonomska škola, autobska stanica, pa sve do poslovnog centra Ivanović na izlazu prema Splitu.

U nekim kućama i podrumima je bilo i do pola metra vode a bujice su nosile i automobile. Razlog naglom dolasku vodenog talasa je i u slabo urađenom propustu kod Ekonomske škole prema  Bistrici u koju se Brina ulijeva, te u kanalizacijskim cijevima koje poprijeko presijecaju kanal Brine u parku zaustavljajući poput dabrova grane, mulj i smeće i akumulirajući veliku količinu vode koja u određenom trenutku postane vodena bomba koja u minuti potopi dio grada.

Vodena bomba

- Nešto su čistili u koritu ovih dana, ali ne i oko naših kuća. Glavni problem nije riješen. I dalje je protok loš i mi strahujemo od prvih velikih kiša da nam se poplava ne ponovi, a niko nas nije pitao kako da saniramo štete odnedavno. Intervenirali smo kod Općine, izlazila je njihova inspekcija i rekla da to nije u njihovoj nadležnosti - požalio se Seno Duran, jedan od mještana uz Brinu o kojoj, kako kaže, niko ne brine.

- Pisali smo inspekciji, obraćali se Općinskom vijeću i kantonalnom Ministarstvu graditeljstva i okoliša, tražeći da to razmotre, ali niko ništa ne čini, niti nam odgovara, a poplava i dalje prijeti - dodao je Hajro Brkić, koji je također pretrpio štete u septembarskoj poplavi, kao i doktor Slobodan Brdar i još nekolicina mještana Livna.

Građani se žale i na Komunalno, jer ne čini ništa preventivno, a o Civilnoj zaštiti da i ne govorimo.

- Izbori su prošli i svi radovi su, uobičajeno, prestali do narednih izbora - mišljenje je velikog broja Livnjaka o ovom problemu.