BIH

500 miliona eura čeka reforme u BiH!

Brisel postavio čvrst uvjet novim vlastima

Autor:S. NUMANOVIĆ

28.11.2014

Evropska unija spremila je 500 miliona eura pomoći za Bosnu i Hercegovinu, ali je ona čvrsto uvjetovana provođenjem reformi i napretkom na putu ka članstvu, saznaje "Dnevni avaz" od visokorangiranog diplomate iz Brisela.

Kako nam je rekao, pod uvjetom anonimnosti, politički lideri BiH morat će se uozbiljiti i napraviti vlast koja će provoditi ubrzane reforme.

Održan sastanak

- Izgubljeno je šest godina, one su najviše koštale građane BiH, ali je i Evropska unija platila cijenu blokada i zastoja. To se više neće desiti. Ako se najduže u narednih devet mjeseci u BiH ne vide promjene nabolje, ostat ćete bez najmanje 500 miliona eura godišnje pomoći institucija EU. I to je tek početak – upozoravaju iz sjedišta prosperitetnog evropskog bloka.

Do tog iznosa spremne finansijske injekcije za osiromašenu BiH, kako saznajemo, došlo se tokom sastanka na kojem su zvaničnici EU, među kojima i komesar za pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn), razgovarali o planu aktivnosti u BiH. Sastanak je uslijedio nakon što su Velika Britanija i Njemačka objavile svoju inicijativu za deblokadu reformi u BiH.

- Mi hoćemo i želimo pomoći. No, vi ste ti koji odlučujete. Na raspolaganju su vam sredstva iz fondova pretpristupne pomoći (IPA i IPA 2), ali i novac iz evropskih finansijskih institucija. Sve to može krenuti ubrzano prema BiH, ali može biti i zaustavljeno. Do vas je - upozorava visoki diplomata.

johanes-han

Han: Upoznat sa situacijom

Naglašava da govori samo o novcu EU, ali da naša zemlja ima šansu da iskoristi i druge izvore.

- Ne govorimo ovdje o novcu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, naprimjer. No, imajte na umu da smo na sastanku s komesarom Hanom razgovarali i o tome. Evropska komisija ima poluge utjecaja u tim finansijskim institucijama i nemojte se iznenaditi ako ih iskoristimo. Za takvu akciju, u krajnjem slučaju, imamo i podršku Vašingtona - tvrdi on.

Upitan šta se to očekuje od BiH, on ističe da se detalji plana za BiH, nakon inicijative Londona i Berlina, razrađuju. No, naglašava da niko neće postavljati nemoguće zahtjeve.

Mogući ishod

- Radi se o neophodnim ekonomskim reformama. Vi morate rasteretiti privredu, državna preduzeća ne mogu biti najpoželjniji poslodavac, korupcija koju generiraju vladine institucije i stranke mora se suzbiti, javna preduzeća, posebno ona koja postoje gazdujući prirodnim bogatstvima ili se moraju privatizirati ili se njima mora odgovorno upravljati. Ona ne mogu biti bankomati stranaka niti mjesta gdje se uhljebljuju partijski kadrovi... Kao što vidite, sve su to stvari koje žele i bh. građani - ističe on.

Ekonomija mora biti prioritet

Radna grupa Vijeća EU za zapadni Balkan, kako saznajemo, također je prilikom nedavnog usvajanja izvještaja odlazećeg šefa Delegacije EU u Sarajevu poručila da se očekuje hitno okretanje socioekonomskim pitanjima.

- Nakon izbora socijalna i ekonomska pitanja moraju postati prioritet. Mi smo spremni pomoći bh. vlastima u tome - navedeno je.