BIH

BiH na skupu koalicije protiv IS-a?

Amerikanci u Briselu okupljaju države protiv terorizma

S. D.

28.11.2014

Američki Stejt department objavio je da će u Briselu 3. decembra biti održana konferencija zemalja koje čine koaliciju u borbi protiv radikalne terorističke organizacije Islamska država iz Sirije i Iraka. Kako je navedeno na zvaničnoj internet-stranici američke vlade, konferencijom će predsjedavati Džon Keri (John Kerry), državni sekretar SAD.

- Na skupu će se naći više od 60 koalicionih saveznika koji će razgovarati o političkim mehanizmima kojima bismo, zajedničkim naporima, umanjili snagu i porazili IS - navedeno je u saopćenju Stejt departmenta.

Prema planu američkih zvaničnika, konferenciji bi trebali prisustvovati šefovi diplomatija ili ministri odbrana te eventualno premijeri država koje su se uključile u koaliciju protiv IS-a.

Iako je i BiH na listi zemalja koje su se pridružile ovoj koaliciji, za sada je nepoznanica postoji li zvanična odluka o pristupanju koaliciji i je li i hoće li poziv za učešće na ovom skupu biti upućen i zvaničnim institucijama BiH.

Precizan odgovor na ovo pitanje nismo mogli dobiti ni u Predsjedništvu BiH, koje je zaduženo za vođenje vanjske politike. Na naš upit o tome hoće li BiH imati svog predstavnika na navedenoj konferenciji te je li Predsjedništvo BiH donijelo zvaničnu odluku o pristupanju savezu zemalja u borbi protiv IS-a, dobili smo odgovor sažet u jednoj rečenici.

- Predsjedništvo BiH podržava učešće predstavnika BiH na konferenciji država članica koalicije u borbi protiv IS-a - navedeno je u odgovoru iz Službe Predsjedništva BiH za odnose s javnošću.