BIH

"AVAZ SAZNAJE" Slijedi sječa ambasadora!

Novo Predsjedništvo BiH će revidirati DKP-ima

S. DEGIRMENDŽIĆ

28.11.2014

Ambasadori BiH koje su imenovali članovi Predsjedništva BiH u prošlom sazivu Željko Komšić i Nebojša Radmanović, uskoro bi mogli biti povučeni sa svojih pozicija, a umjesto njih bi novoimenovani članovi Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, odnosno iz entiteta RS, Dragan Čović i Mladen Ivanić mogli postaviti nove kadrove, saznaje „Dnevni avaz“ iz pouzdanih izvora.

Ugroženi statusi  

Smjene u diplomatskim predstavništvima BiH u svijetu mogle bi uslijediti ne samo za ambasadore koji su pri kraju trogodišnjeg mandata nego i za one koje su Radmanović i Komšić „progurali“ pred kraj mandata u Predsjedništvu BiH. Naš izvor blizak diplomatskim krugovima, naime, tvrdi da novi saziv kolektivnog šefa države ništa ne obavezuje na to da na pozicijama ostavi ambasadore koje su imenovali njihovi prethodnici.

- Vjerovatno će uslijediti takav razvoj događaja, naročito zbog toga što sadašnji hrvatski član Predsjedništva te član iz RS dolaze iz različitog političkog korpusa i miljea od onog koji je imenovao sadašnje diplomate - kaže naš sagovornik koji je želio ostati anoniman.

Tako bi, tvrdi naš izvor, uprkos tome što su nedavno imenovani, s ambasadorskih pozicija mogli biti povučeni Nina Sajić iz Rumunije, Duško Kovačević iz Poljske i Đorđe Latinović iz Crne Gore. Bez diplomatskog statusa mogao bi ostati i Ranko Škrbić, ambasador u Beogradu, te Koviljka Špirić, ambasadorica u Kanadi.

Svi su oni imenovani u mandatu Nebojše Radmanovića, koji je kadar SNSD-a. Posebno će, navodi naš izvor, biti zanimljivo pratiti razvoj situacije u slučajevima imenovanja na pozicijama u diplomatskim misijama koje pripadaju hrvatskom narodu, koje je postavljao Komšić.

latinovic-sajic-kovacevic

Pozicija u Rimu

Naročito zbog toga je Komšić svojevremeno iz diplomatije povukao sve kadrove HDZ-a, među kojima su tada bile i ambasadorice Darija Krstičević i Lidija Topić.

Ako se, ističe naš izvor, Čović odluči na čistku kadrova u misijama koje pripadaju Hrvatima, među prvima bi se mogao iz Rima vratiti ambasador Nerkez Arifhodžić, bivši Komšićev savjetnik. On je, kako saznajemo, stigao ovih dana u Sarajevo, upravo da bi pokušao izlobirati svoj ostanak u Italiji do isteka mandata. Ambasadorska fotelja ljulja se i Ivanu Orliću, nedavno imenovanom ambasadoru u Francuskoj, također Komšićevom kadru, a upitna je i pozicija Tomislava Leke, kojeg je Komšić poslao u Beč kao predstavnika BiH pri Misiji OSCE-a.

Dosta klimava je i daljnja pozicija Jagode Negodić koja je, također po Komšićevoj preporuci, otišla u misiju u SAD. Smjene bi mogle uslijediti u još nekoliko misija što, osim na burna dešavanja na domaćoj bh. političkoj sceni, upućuje i na nemire u bh. diplomatiji.

Opasnosti od smjena za sada su pošteđeni kadrovi koje je u svijet tokom prošlog mandata poslao Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva, među kojima su uglavnom pripadnici njegovog rođačko-stranačkog klana.

Jukić i Miletić

Kako tvrdi naš izvor, ugrožene su i pozicije Zlatka Miletića i Branimira Jukića, koji su na Komšićevu preporuku imenovani za ministre „at large“ u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova u Sarajevu. Oni su, kaže naš sagovornik, glavna spona između u ovom slučaju hrvatskog člana Predsjedništva BiH i MVP-a, te se očekuje da će na te pozicije Čović htjeti postaviti svoje kadrove.