BIH

U BiH mjestimično klizav kolovoz, oprez zbog magle

Skreće se pažnja na dionice u višim planinskim predjelima

Autor:Fena

28.11.2014

 Na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini  jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Posebno se skreće pažnja na dionice u višim planinskim predjelima, preko mostova i na prilazima tunelima. Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Kupres-Livno, Šuica-Tomislavgrad, Glamoč-Mlinište, Čapljina-Stolac, zatim na području Foče, Kiseljaka, na autoputu A-1, u sarajevskom kantonu, kao i ponegdje u zapadnoj Bosni. Vidljivost je smanjena na 50 do 100 metara. Skreće se pažnja i na učestale odrone kamenja na kolovoz. 

Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna.   

Na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.  

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna. 
RADOVI
MAGISTRALNI PUTEVI 
M-4 
Doboj-Tuzla  u Stanić Rijeci zbog radova na deminiranju terena, radnim danima od 09.00 do 15.00 sati dolazi do povremenih obustava saobraćaja.  
Gračanica-Doboj u mjestu Brijesnica, zbog oštećenja mosta saobraća se usporeno.
Simin Han-Kalesija, zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 3,5 tone (u mjestu Babajići).
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Banja Luka-Čelinac, u mjestu Vrbanja, zbog izvođenja neophodnih radova, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
M-6
Ljubuški-Čapljina (na izlazu iz Ljubuškog) izvode se sanacioni radovi, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila (postavljeni semafori).
Čapljina-Stolac, u mjestu Opličić u toku su sanacioni radovi, od 08.00 do 17.00 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
M-14 
Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica (Vrioci), na snazi je obustava saobraćaja. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.
M-16 
Jajce Banja Luka (Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
Prozor-Jablanica, (na izlazu iz Prozora, u dužini od 1 km) u toku su sanacioni radovi, naizmjenično propuštanje vozila.
M-17
U Konjicu- u toku su sanacioni radovi na mostu, saobraća se jednom trakom-naizmjenično.
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih kraćih obustava saobraćaja (do 15 minuta) radnim danima i subotom od 07.00 do 17.00 sati, a nedjeljom od 07.00 do 13.00 sati.
M-18
Tuzla-Ugljevik -u mjestu Seljublje zabrana saobraćanja za teretna vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.

REGIONALNI PUTEVI
R-360 Priboj-Teočak,  zbog sanacije klizišta obustavljen je saobraćaj. U funkciji su alternativni pravci.
R-403a Kamenica-Tržačka Raštela (u naselju Gata) zbog sanacije klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za vozila preko 30 tona (osim autobusa i cisterni za prevoz mlijeka).
R-460 Brčko-Cerik (na dionici od skretanja za "Fis" do skretanja u selo Lipovac)zbo g deminiranja terena dolazi do  povremenih kraćih obustava saobraćaja radnim danima 08.00 do 16.00 sati.

KANTON SARAJEVO
Zbog izvođenja radova, usporeno se saobraća u ulicama: Rustempašina, dr. Mustafe Pintola, Paromlinska i Ćamila Sijarića, saopćeno je iz BIHAMK-a.