BIH

Bajramović: Kredit mi je uništio život!

ISPOVIJEST Sarajku pozajmica u švicarcima zavila u crno

B. TURKOVIĆ

28.11.2014

Kada je 2007. uzela kredit od oko 51.500 švicarskih franaka, odnosno 63.000 KM, Sarajka Emina Bajramović nije ni slutila da će se porodična sreća zbog rješavanja stambenog pitanja za nekoliko godina pretvoriti u ovozemaljski pakao.

Zbog vrtoglavog rasta švicarskog franka, Emina je i nakon dugogodišnjeg servisiranja duga banci i danas dužna čak 86.000 maraka! Također, prijeti joj oduzimanje imovine koja je pod hipotekom. U međuvremenu, teško je i oboljela, a uzroke vidi upravo u bezizlaznoj situaciji u kojoj se našla.
 
Liječenje van BiH
 
- Uredno sam plaćala rate pet i po godina, tokom kojih sam stalno imala neke doplate zbog rasta kamata. Ali, 2012. rate postaju prestrašne. Tako mi je rata sa 370 franaka u jednom momentu porasla na čak 490 franaka, odnosno 800 KM. Zbog tih stresova i šokova dijagnosticiran mi je karcinom. Niko u porodici nema ovu bolest, veoma zdravo sam živjela, a jedini stres koji sam u to vrijeme imala bila je banka – kazala nam je Bajramović, objašnjavajući da se tada posvetila liječenju, kako u državi tako i van nje, te da više nije mogla servisirati svoje obaveze.

Nije dugo proteklo da iz banke dobije obavijest o otkazu ugovora, a početkom ovog mjeseca i rješenje o oduzimanju hipoteke: stana njenih roditelja, s obzirom na to da skromna kuća koju je kupila kreditom nije zadovoljavala uvjete.  

Hitna pljenidba

- Posredstvom advokatskog tima koji zastupa korisnike kredita u francima, uložila sam žalbu na to rješenje. Ali, advokat koji zastupa banku, očekujući da smo mi tolika bijeda, da neće biti žalbe, već nakon osam dana poslao je novo rješenje, prema kojem se hitno treba izvršiti upis stana u gruntu, odnosno katastru - kazala nam je Emina, objašnjavajući da svakodnevno strahuje da će njeni iznemogli roditelji te bolesni brat koji živi s njima biti izbačeni na ulicu.

U tom slučaju, kaže da će roditeljima i bratu ustupiti svoju kuću, ali da će zbog skučenosti prostora ona s djetetom morati na ulicu.
 
- Ne znam sa čime bih ovo uporedila, jednim potezom moja porodica je uništena – kaže naša sagovornica, svjesna da mora i treba vraćati dugove, ali da je njoj i drugim korisnicima kredita u francima učinjena velika nepravda „muljažom francima“.

Ne žele mi reći koliko sam isplatila

- "Hypo banci" predala sam zahtjev za analitičku karticu mojih uplata, ali je nisam još dobila, pa zapravo i ne znam koliko sam do sada otplatila, da li 30.000, 40.000 maraka. Nije mi jasno: ako im dugujem još 86.000, a otplaćivala sam kredit pet i po godina, koliko ja to novca, zapravo, otplaćujem - zbunjena je Bajramović.

Duraković: Plijene imovinu  

Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita „Švicarac“, kaže da, nažalost, slučaj Emine Bajramović nije jedini takav.

- U posljednjih mjesec, „Hypo banka“ otkazala je na stotine ugovora i krenula u pljenidbu nekretnina – tvrdi Duraković.