BIH

Za oživljavanje "Fruteksa" potrebno 15 miliona KM

ČELIĆ Sablasna slika nekada najprofitabilnije fabrike za preradu voća i povrća

Autor:A. HADŽIĆ

28.11.2014

Sablasna slika praznih hala i zahrđalih postrojenja jedne od nekada najprofitabilnijih i najperspektivnijih fabrika za preradu voća i povrća u BiH „Fruteks“ iz Čelića, danas je najuvjerljiviji spomenik kriminalne privatizacije izvršene pod pokroviteljstvom bh. političko-pravosudnih moćnika i kriminalaca. 

Sezonski radnici

Kapije fabrike već 10 godina su zaključane. Od nekadašnjih oko 300 stalno zaposlenih i više od 1.000 sezonskih radnika, danas su tu samo četiri čuvara, koja 24 sata dnevno čuvaju ostatak postrojenja da ih lokalni skupljači starog željeza ne bi otuđili.  

Sve što se tiče ove fabrike je pod ključem, osim sarajevskih tajkuna i njihovih tadašnjih zaštitnika u Općinskom sudu u Tuzli, koji su uništili ovu fabriku. 

- Borba za spas i oživljavanje naše fabrike, koja se svojevremeno prepoznavala po imenu „Fruteks“, još traje. Nekadašnja postrojenja su sačuvana, ali je pitanje jesu li upotrebljiva. Život čelićko-korajskog kraja nekad se naslanjao na ovu fabriku i stoga već deset godina vodimo bitku da fabrika ponovo profunkcionira. Teško jeste, ali je teže gledati njene zaključane kapije - kaže za naš list Sead Muminović, načelnik Čelića.

celic-fabrika-sokova1

Foto: Avaz (Postrojenja pod ključem, odgovorni za uništavanje firme na slobodi)

On je uvjeren da će se proizvodi od prerađenog voća i povrća iz Čelića ponovo naći na domaćem i stranom tržištu. Muminović navodi da sudovima ostavlja pitanje zakonitosti privatizacije ove fabrike prije 15 i više godina. 

Trenutno se, kaže, vode razgovori s četiri ozbiljna investitora iz zemlje i inozemstva, koji su iskazali interesiranje za pokretanje proizvodnje u Fabrici za preradu voća i povrća u Čeliću. 

Pregovori podrazumijevaju ulaganja od oko 15 miliona KM i zaposlenje oko 200 radnika. 

Pravni sistem

U Čeliću se ovih dana privode kraju aktivnosti u vezi s pravljenjem pravnog okvira koji bi potencijalnom investitoru omogućio da uđe u njihovu fabriku. Taj posao je, saznajemo,  daleko teži od samog pronalaska investitora, jer posljedice kriminalne privatizacije iz 1997. teško da danas može raspetljati i najsavremeniji pravni sistem. Prema Muminovićevim riječima, šansa koja se ukazala za njihovu fabriku ne smije biti propuštena. 

Bilo bi angažirano 10.000 proizvođača

- Potencijalni ulagači spremni su uložiti u tehnologiju, ali i obrtni kapital. Čak su spremni finansijski pomoći općini u rješavanju imovinskopravnih odnosa. Također, u ovaj projekt bilo bi involvirano oko 10.000 proizvođača voća i povrća, što bi za naš voćarski kraj značilo pravi preporod – nada se načelnik Muminović.