CRNA HRONIKA

Rastoder se izjašnjava o krivnji za nesreću u kojoj je poginula Hava Dovadžija

Pred sudijom za prethodno saslušanje sarajevskog Kantonalnog suda

M. M.

27.11.2014

U sarajevskom Kantonalnom suda za sutra je zakazano ročište na kojem će se Semir Rastoder (25) izjasniti o krivici za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradala 27-godišnja Hava Šljivić- Dovadžija. 

Ročište je zakazano nakon što je krajem prošlog mjeseca sarajevsko Kantonalno tužilaštvo podiglo, a Sud potvrdio optužnicu protiv Rastodera, kojom ga tereti za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa u BiH. 

Podsjetimo, Rastoder je 1. aprila ove godine u sarajevskom naselju Nedžarići Golfom VI udario 27-godišnju majku dvoje djece, koja se vraćala sa posla. Žena je ostala na mjestu mrtva, a policija je nije mogla odmah identifikovati s obzirom na to da nije imala dokumente kod sebe.

Rastoder je nakon nesreće prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje su ljekari konstatovali da je zadobio kontuzione povrede glave, kičme i ekstremiteta, nakon čega je ispitan u policiji, te mu je uzeta pismena izjava, nakon čega je pušten na slobodu. 

Predmetna tužiteljica tada nije zatražila određivanje mjere pritvora za Rastodera, jer za to nije bilo zakonskog osnova.

Ova odluka izazvala je veliko uznemirenje javnosti, pa je u znak protesta organizovano okupljanje građana na mjestu na kojem je nesretna žena poginula, a kojim je prisustvovalo preko 2.000 ljudi. 

Istraga slučaja trajala je sedam mjeseci, koliko je trebalo Tužilaštvu da podigne optužnicu, jer su se čekali rezultati vještačenja, a kako nam je tada rečeno iz ove pravosudne institucije, rađena su i dodatna vještačenja po vještaku saobraćajne struke.