BIH

Debata o uvođenju tema etika i antikorupcija u nastavni proces

Tuzla

Fena

27.11.2014

Predstavnici obrazovnih institucija s područja Tuzlanskog kantona raspravljali su danas na debati koju je organizirala Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT o mogućnostima i načinima uvođenja teme etika i antikorupcija u nastavni proces. 

Direktor Omladinskog komunikativnog centra iz Banja Luke Saša Marković predstavio je trenutne aktivnosti koje se realizuju u ovoj oblasti. 

Tokom debate, učesnici su naveli kao najbolju opciju časove odjeljenskih zajednica te su istakli kako bi bilo nužno osigurati i vrlo precizne smjernice za nastavno osoblje u vidu priručnika. 

Također, ovim bi trebala biti obuhvaćena i edukacija osoblja koje će raditi sa djecom i mladima kako bi oni na najbolji način mogli prenijeti djeci znanje iz ove oblasti. 

Mreža nevladinih organizacija ujedinjenih u borbi protiv korupcije ACCOUNT okuplja 156 organizacija i jedan od osnovnih ciljeva jeste jačanje kapaciteta i uloge organizacija civilnog društva u borbi protiv korupcije. 

Uvođenje etike i antikorupcije u nastavne planove i programe osnovnih i srednjih škola i javnih univerziteta u BiH predviđeno je i Akcionim planom za borbu protiv korupcije u BiH, saopćeno je iz Mreže ACCOUNT.