KOLUMNE

Čestitka iz Amerike

Komentar dana

Erol AVDOVIĆ

28.11.2014

Čestitka koju je američki predsjednik Barak Obama (Barack) adresirao na Mladena Ivanića u povodu Dana državnosti BiH je jednostavna, ali i najsnažnija politička poruka podrške svim građanima i narodima ove zemlje.

No, potpora BiH od najmoćnije zemlje na svijetu nije bjanko podrška ponovo izabranim, istim bh. liderima. To je obnovljeni poziv građanstvu ove zemlje u samom srcu Evrope da bude budni demokratski korektiv onoga što su političari obećavali, a tek trebaju ispuniti.

Pred nama je vrijeme u kojem nacionalističku retoriku mora zamijeniti konkretni ekonomski angažman! Zato će podršku SAD imati samo oni koji, uključujući i opoziciju, to budu znali i htjeli realizirati. To je i odgovor na pitanje hoće li se Vašington dodatno angažirati na izlasku iz predugačkog bosanskog političkog ćorsokaka. 

Vrijeme je za ekonomski patriotizam u BiH i za evropsku inkluzivnost, a ne balkansku, nacionalnu ekskluzivnost! Bosna ne može dalje po modelu “pošteno, pa ko koga prevari".

Obamino pismo, uz pismo namjera iz Berlina i Londona (tzv. njemačko-britanska inicijativa), konvertibilna je politička valuta kojom se kupuje dobar dio euroatlantske budućnosti.

Ali, ostalo zapravo sve ostaje u rukama hrabrih, odlučnih, ekonomski preduzimljivih i politički jasnih Bosanaca i Hercegovaca. U pismu iz Vašingtona to jasno piše! Otuda važnost i nove demokratske glasnosti u BiH.