BIH

U Tomislavgradu zbog nedostatka ginekologa rodilište nije u funkciji

U sklopu Doma zdravlja

Autor:Fena

27.11.2014

Rodilište koje se nalazi u sklopu Doma zdravlja u Tomislavgradu trenutno ne funkcionira zbog nedostatka liječnika specijaliste ginekologa. 

U periodu dok je radilo, rodilište je opsluživala ginekologinja Ivanka Živković, koja iz zdravstvenih razloga nije sada u mogućnosti jedno vrijeme kvalitetno pokrivati ovaj odjel. Kako je za Fenu kazala doktorica Živković, skupa sa upravom ove zdravstvene ustanove dali su se u potragu za adekvatnom zamjenom te je izrazila optimizam da će pronaći načina za njenu zamjenu u ovo prijelazno razdoblje jer ovo rodilište u Tomislavgradu nije prekidalo svoj rad ni u težim situacijama od ove koja se nalazi pred njima. 

Ipak, kako kaže, s druge strane prevladava nedostatak ovih specijalista, ne samo u Tomislavgradu već i okruženju, navodeći primjer u Livnu, gdje je angažiran samo jedan doktor ginekolog. O nedostatku ovog osoblja govori činjenica da je livanjskom odjelu svoju pomoć u dežurstvima i drugim liječničkim obvezama pružala upravo doktorica Živković, a u njihovom daljnjem radu potpomažu ih svojim dolascima doktori iz Mostara i Travnika. 

Prijašnjih godina tomislavgradskom rodilištu se dozvoljavalo rađanje djece bez ginekologa a sada, kako kaže Živković, nazočnost liječnika specijaliste je neophodna. 

- Velika je odgovornost pri rađanju, rizici su veliki a i sada mi preuzimamo ogromni rizik što porađamo u tomislavgradskom rodilištu, koje nema mogućnost obavljanja carskog reza -  kazala je Živković. 

Njihova jedina mogućnost je sada da rodilje s prostora ove općine usmjeravaju prema Županijskoj bolnici u Livnu, eventualno ako se radi baš o prijevremenom porodu onda idu direkt za Mostar, gdje se uvijek naknadno susreću sa problemom komisijskog odobrenja.