KOLUMNE

Vjeran Bogu, vjeran Bosni

LIČNOST DANA Vinko Puljić

Autor:En. Z.

28.11.2014

Danas se navršavaju dvije decenije otkad je ustoličen kao kardinal Katoličke crkve, jedini iz naše zemlje. Na dužnosti je vrhbosanskog nadbiskupa od decembra 1990. godine, kada ga je imenovao prvi slovenski papa Vojtila – Ivan Pavle II, što ga čini najduže prisutnim vjerskim poglavarom u BiH.

Njegov prepoznatljivi smiješak, elokvencija i obrazovanje, ljudska neposrednost, šarm i skromnost, toplina i humanost, kao i hrabrost da političarima, sredini u kojoj živi, svijetu i poglavarima drugih vjerskih zajednica kaže šta misli bez zadrške i podilaženja, krase ga i danas. Njegova se riječ sluša i poštuje.

Teška vremena proveo je sa svojom pastvom, i u opkoljenom Sarajevu i poslijeratnoj BiH, gledajući da ljudima bude od pomoći, bez razlike na vjeru i naciju, znao je, osim konkretne pomoći, uputiti riječi ohrabrenja, nade i optimizma te nepokolebljivog bosanstva.

Zalažući se za vjerska i politička prava Hrvata katolika, ali i ostalih naroda, kardinal Puljić zaradio je za života neizbrisivo mjesto u historiji BiH. Na sreću svih, njegova misija se nastavlja.