KULTURA

Mjuzikl o aktuelnim problemima u BiH: „Cabaret 2014" ponovo izveden u „Cinemasu"

Nastao prema čuvenom filmu i predstavi iz 1966. godine

Autor:M. Ču.

27.11.2014

Uz antifašistički mjuzikl „Cabaret 2014", napravljen na osnovu motiva Oskarom nagrađenog filma „Cabaret", baziranog na čuvenom mjuziklu iz 1966. godine, koji je obilježio Brodvej, zabavila se publika preksinoć u poznatom sarajevskom klubu „Cinemas".

Predstavu, koja se originalno dešava u Berlinu prije početka Drugog svjetskog rata, režirao je i prilagodio savremenom bh. kontekstu reditelj Jasmin Duraković. Osvježio ju je aktuelnim političkim žaokama, smjestio u teška vremena u kojima živi današnja BiH.

amina-hamzic-cabaret

Hamzić: U ulozi američke pjevačice Seli Bouls

Tako „Cabaret 2014" predstavlja društvenu paralelu između nacističke Njemačke i naše zemlje, koja je duboko podijeljena i uništena nacionalizmom i globalnom recesijom. Na sceni se pojavljuje i popularni Vučko, kao simbol boljih vremena, ali i kao pitanje zašto ne znamo cijeniti ono što nas je učinilo ponosnim.

- Osavremenio sam tekst. Doveo sam ga u kontekst s nama, s današnjim vremenom, na neki način pokazujući da se historija ponavlja. Bilo mi je važno da upozorimo na pogubno djelovanje političke demagogije, koja uništava BiH, naše društvo, sve moguće vrijednosti - kazao nam je Duraković.

Novo izvođenje planirano je sredinom decembra.

Uloge

Uloge u predstavi ostvarili su Emir Krivalić, Jasmin Bašić, Edhem Husić, Vanesa Glođo, Armin Omerović, Staša Dukić, Zlatan Školjić, Selma Šrbo-Arnautalić..., dok je američku pjevačicu Seli Bouls (Sally Bowles) odigrala mlada historičarka umjetnosti i pjevačica Amina Hamzić. Atmosferu su upotpunili i muzičari okupljeni u orkestar koji vodi Nenad Tošić.