NAUKA

Ruska organizacija istražuje potencijalnu štetnost američke GMO hrane

(B.P.)

27.11.2014

Ruska nevladina organizacija provest će najveće međunarodno naučno istraživanje dugoročne sigurnosti za zdravlje GMO hrane i pesticida, koje proizvodi velika američka kompanija Monsanto, piše britanski list Guardian.

U okviru trogodišnjeg istraživanja hiljade pacova bit će hranjeno genetski modificiranim kukuruzom iz sjemena koji proizvodi Monsanto, a trošak istraživanja procjenjuje se na 25 miliona dolara.

Istraživanje će početi sljedeće godine, objavili su u utorak u Londonu koordinatori istraživanja.

- Odgovorit će na pitanje: jesu li genetski modificirana hrana i pridruženi pesticidi, sigurni za ljudsko zdravlje - kaže Elena Šarojkina, jedna od osnivačica ruskog Nacionalnog udruženja za genetsku sigurnost.

Istraživanje će se usmjeriti na to da utvrdi može li Monsantov GMO kukuruz zajedno s pesticidima korištenima u njegovu uzgoju izazvati karcinome, utjecati na plodnost ili izazvati prirođene defekte.

Naučnici također žele otkriti je li mješavina hemikalija prisutna u Monsantovu herbicidu Roundup toksičnija od same aktivne tvari glifosfata.

Većinu dosadašnjih istraživanja GMO hrane provodile su firme koje proizvode tu hranu i po njima nema zdravstvenih rizika, piše Guardian. Vlade za odobravanje GMO hrane nisu tražile dugoročne studije utjecaja.

Većinu od 25 miliona dolara koordinatori istraživanja prikupili su donacijama, ali imena sponzora neće biti objavljena do početka istraživanja.

Monsanto se nije odazvao pozivima na komentar istraživanja, a ranije je tvrdio da su bilijarde obroka GMO hrane pojedene u svijetu bez štetnih posljedica za zdravlje.