KULTURA

Najduhovitija i najizazovnija uloga Mone Muratović: Domina provocira i educira

Glavna tema u predstavi "Tabu šema" razvrat pod velom čednosti

M. Ču.

27.11.2014

Iako je odigrala mnoge teatarske uloge, glumica Mona Muratović posebno oduševljenje kod publike izazvala je kao Lady Domina u komediji „Tabu šema". To nije za čuđenje jer, osim besprijekornog talenta koji je pokazala kroz ulogu, atraktivnim kostimom od kože pokazala je i savršenu figuru.

Popratnim rekvizitima, poput biča, rasplamsavala je maštu prisutnih, a zbog nje su predstavu, koja je na repertoaru „Magacin Kabarea" bila tri godine, uglavnom muškarci, ali i žene, gledali više od 10 puta. Jer Domina je, kako joj i ime kaže, tu da dominira, provocira, govori istinu, ali i educira.

- Domina je meni već kod prvih igranja otvorila jedan veliki prozor u mračniju stranu ljudi, za koju nisam znala da postoji. Fascinantno, ali u isto vrijeme zbunjujuće. Sa sociološkog aspekta, ova uloga je bila eksperiment. Do te spoznaje došla sam naknadno, jer nemojmo zaboraviti, to je ipak parodija na dogmu „sex sells" i kompletnu erotsku estetiku koje su danas mediji prepuni. Ipak, mislim da je Domina u glumi, ne toliko u kostimu. Kostim je pakovanje - kazala nam je Muratović ističući da je to njena najduhovitija uloga.
 
Mona je kroz Dominu progovorila o aktuelnom problemu našeg društva, a to je razvrat pod velom čednosti.

- U našem gradu su svi, kao, neki uzorni porodični ljudi, a sa strane imaju šeme. I to je tabu koji niko ne dira. I svi se prave da se ništa ne događa. „Tabu šema" je otvorila tu datoteku i pokazala da je to sjajan materijal za komediju. Neki ljudi su se veoma bojali. I uživali u tom strahu. Ali, u tome i jeste bila kvaka, da se napetost razbije urnebesnom komedijom. Uvijek smo ispraćeni velikim aplauzom - dodala je Muratović.