BIH

Sutra u Jajcu počinju "Dani AVNOJ-a"

"Muzej kao mjesto permanentne konferencije“

A. B.

27.11.2014

Prije 71 godinu u Jajcu je na II. zasjedanju Antifašističkog Vijeća Narodno Oslobođenja Jugoslavije, pored mnogo ostalih usvojenih tačaka, stvorena Federativna Jugoslavija. Te davne 1943. godine 142 vječnika iz svih republika bivše Jugoslavije boravili su u Jajcu.

U zgradi održavanja II. zasjedanja AVNOJ-a danas se nalazi stalna muzejska postavka, a svake godine se obilježavaju dani AVNOJ-a.

- Ove godine organizator JU Muzej II. Zasjedanja AVNOJ-a priredili su bogat sadržaj. Program počinje u petak 28.11. otvaranjem izložbe/edukativnog centra "Muzej kao mjesto permanentne konferencije“. Centralni dio programa je predviđen za subotu 29.11. gdje će nakon polaganja cvijeća i vijenaca na spomenik stradalim borcima u II. svjetskom ratu biti upriličena svečana akademija povodom 71 godine Drugog zasjedanja AVNOJ-a te bogat muzički program- istakla je direktorica JU Muzeja II. Zasjedanja AVNOJ-a Emsada Leko.

Zamišljen kao platforma dijaloga – najprije regionalnog, ali i europskog umrežavanja – naučnika, akademika, aktivista, muzealaca, studenata i učenika, novonastali prostor muzeja (kao foruma) ima za cilj razvijati inovativne i participativne oblike političkog obrazovanja, kako bi se doprinijelo jačanju civilnog društva.

- Sam naziv ” Muzej kao mjesto permanentne konferencije ” jasno sugeriše da se radi o prostoru susreta, u kojem posjetilac napušta pasivnu poziciju posmatrača i zauzima ulogu medijatora, producenta, tumača historije . Sam centar će biti smješten na spratu muzeja – saopštila je direktorica Leko.