BIH

Meron pobjegao od novinara, žrtve nezadovoljne presudama zločincima

Završen sastanak u Sarajevu

A. L.

27.11.2014

U Sarajevu je završen sastanak predsjednika Haškog tribunala Teodora (Theodora) Merona sa predstavnicima nekoliko udruženja preživjelih žrtava agresije na BiH.

Meron je nakon sastanka, okružen tjelohraniteljima, vješto izbjegao novinare. Nije želio davati izjave pravdajući se time što ima zakazan let na koji mora stići. Predstavnici udruženja žrtava jednoglasno su izrazili nezadovoljstvo radom Haškog tribunala. Meron je žrtvama rekao da bi u oktobru 2015. godine trebala biti izrečena presuda Radovanu Karadžiću, a zločincu Ratku Mladiću 2017. godine. No, žrtve su se time žestoko usprotivile.

- Zašto treba toliko vremena? Svi mogu umrijeti, a mi želimo da živi dočekaju presudu za sve zločine koje su počinili od 1992. –1995. godine – rekla je Munevera Avdić, predsjednica organizacije porodica šehida, zarobljenih i nestalih općine Kotor Varoš.

Predsjednica udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović, istakla je kako žrtve ne mogu biti zadovoljne presudama koje se izriču za ratne zločine.

- Zločinci se puštaju na slobodu, a Srbija koja je počinila agresiju na BiH je nagrađena. Zato tražimo ostavku Merona, svih sudija i glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, jer nije podnio žalbu na odluku da Šešelj bude pušten na slobodu - kaže Mehmedović.