KULTURA

“Dan otvorenih vrata“ u kući Zuke Džumhura

Sjećanje na velikog umjetnika

M.Ć.

27.11.2014

Povodom 25 godina od smrti istaknutog putopisca, karikaturiste, pisca, velikog umjetnika Zulfikara Zuke Džumhura, Zavičajni muzej Konjic otvorio je vrata njegove rodne kuće, koja djeluje kao depadans muzeja. Ovaj put, uz stalne postavke, posjetitelji su imali priliku vidjeti i radove osnovaca koji su učestvovali u likovno-edukativnoj radionici o temi "Karikatura Zuke Džumhura". Tako su još prije dva mjeseca mlade Konjičanke, zaljubljenice u lik i djelo ovog velikana, iza sebe u rodnoj kući ovog umjetnika ostavile svoje radove, a inicijator i mentor ove radionice bio je akademski grafičar Dino Džumhur.

- I danas želimo da podsjetimo da je Zuko bio veličina koja se  mora cijeniti. Njegova rodna kuća je prava riznica duhovnog bogatstva, koje je Zuko ostavio kao sjećanje na sve što je bio i što još uvijek znači - kazao je Benjamin Mušinović, rukovodilac za kulturu u Narodnom univerzitetu Konjic u okviru kojeg djeluje i Zavičajni muzej. Osim karikatura koje su radile učenice, u Zukinoj kući se nalazi i 527 kopiranih karikatura, koje je sakupljao Konjičanin Safet Hebibović, koji je imao sreću i da se druži sa ovim umjetnikom.

- Godinama sam sakupljao sve što je neko pisao o Zuki, ili što je sam Zuko objavljivao. Tako sam sakupio i ove karikature, koje sam poklonio Zavičajnom muzeju, kako bi ih svi zainteresirani mogli vidjeti - kazao nam je Hebibović. 

- U Zukinoj kući su i rukopisi, autentičan dio  namještaja koji je pripadao Zukinoj porodici, te mnogo dokumenata i fotografija iz bogatog života ovog velikana, rođenog Konjičanina - kazao je uposlenik Zavičajnog muzeja, Muhamed Krnjić.

Podsjećamo, Zulfikar Zuko Džumhur rođen je u Konjicu 24. septembra 1920. godine, a umro je 27. novembra 1989. godine. Objavio je više od 10.000 karikatura, a posljednjih 10 godina radio je na sarajevskoj televiziji, kao pisac scenarija i voditelj serija emisije „Hodoljublje“.