OSTALI SPORTOVI

Lindgren bijesan, Šveđani se bune

Nezadovoljstvo zbog poziva Islandu na SP

A. Č.

27.11.2014

Odluka Svjetske rukometne federacije (IHF) da Saudijska Arabija i Island dobiju pozivnice umjesto Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahraina, koji su odustali od Svjetskog prvenstva u Kataru, izazvala je nezadovoljstvo u Švedskoj.

Izbacili Australiju

Podsjećamo, IHF je prvo uzeo mjesto okeanijskoj zoni i izbacio Australiju sa SP-a (iako je ona to izborila na terenu) te je dodijelio "wild card" Njemačkoj.

Nakon toga su UAE i Bahrain odustali od odlaska na završnicu u Katar zbog političkog neslaganja sa zemljom domaćinom. Svjetska rukometna federacija našla je zamjene, a odluka je izazvala buru nezadovoljstva. Šveđani, tako, zamjeraju Svjetskoj rukometnoj federaciji što reprezentacije sa pozivnicama nisu s azijskog kontinenta, odakle su se dogodila odustajanja. Sporan je Island, koji će u grupi predstavljati opasnog rivala Švedskoj.

- Ako jedna reprezentacija odustane, ona bi se trebala zamijeniti nacionalnim sastavom s istog kontinenta. Nemoguće je razumjeti kriterije IHF-a i naravno da je Island mnogo teži suparnik - rekao je švedski selektor Ola Lindgren.

Još skandaloznijom doima se izjava selektora Poljske, Nijemca Mihaela Biglera kako su Nijemci znali da će učestvovati na SP-u 2015. u Kataru i prije odigravanja baraža protiv Poljske. Emisija “Sportsschau” objavila je tu informaciju, a to je potvrdio i Bigler.

Nije smio reći

- Nisam smio to reći svojim igračima. Njemačka je mogla izgubiti, a mi nismo. Teško da bi Poljska dobila pozivnicu da je eliminirana u baražu.

Povlaštena Njemačka

Predsjednik IHF-a, Egipćanin Hasan Mustafa podvukao je koliko Njemačka znači IHF-u.

- To je zemlja sa skoro milion igrača. Oni su bili svjetski šampioni i uvijek su na televiziji. Njemačka je najznačajnija federacija za IHF - kazao je Mustafa.