BIH

Je li na pomolu epidemija šuge?

Dom zdravlja u Bijeljini

E. M.

27.11.2014

Bijeljinski Dom zdravlja nedavno je saopštio da na području Semberije raste broj oboljelih od zarazne bolesti skabies, u narodu poznate kao šuga. Među oboljelima evidentirana su i djeca školskog uzrasta. Ljekari savjetuju mjere prevencije, odnosno revnosnije održavanje lične higijene. Međutim, bolest je zarazna i prenosi se putem fizičkog kontakta.

- Do sada je registrovano 55 slučajeva zarazne bolesti skabies, odnosno šuge. Ova bolest prenosi se direktnim fizičkim kontaktom, preko odjeće, posteljine i ubrusa koji se koriste. Zato je najkritičnije u porodicama sa više članova jer ako oboli jedan, bolest se brzo širi i na ostale članove porodice - rekao je dr Srđan Mijatović, zamjenik direktora bijeljinskog Doma zdravlja.

srdjan-mijatovic-zamjenik-direktora-doma-zdravlja

Foto: G. Bobić (Srđan Mijatović, zamjenik direktora Doma zdravlja)

Mijatović je podsjetio da ovu bolest uzrokuje parazit te da izostanak adekvatnog liječenja izaziva dodatne komplikacije.

Simptomi šuge su intenzivan svrab kože koji se pojačava noću. Simptomi su i sitni kanalići ili sivkasto crne linije na koži, najčešće između prstiju šaka, na zglobovima ruku, podlakticama, pazusima, donjoj strani stomaka i unutrašnjoj strani bedara. Ukoliko se takvi simptomi primijete, odmah se treba javiti ljekaru.