KOŠARKA

Džanan Musa prelazi u Olimpijakos

Bh. talent na pragu velikog transfera

E. J.

27.11.2014

Džanan Musa jedan je od najvećih talenata ne samo bosanskohercegovačke nego i evropske košarke, najbolji je strijelac ovogodišnjeg kadetskog Evropskog prvenstva A-divizije u Latviji...

Pisali smo nedavno o tome da talentiranog beka (202 centimetra) u svojim redovima, mada je u maju napunio tek 15 godina, žele mnogi kontinentalni velikani. Čini se da je najbrži i najkonkretniji bio grčki Olimpijakos...

- Iz Grčke nam je stigao prijedlog ugovora, u koji smo stavili određene izmjene i mi, kao klub, te Džananovi roditelji. Sada čekamo da nam Olimpijakos uputi finalnu verziju na potpis.

U Olimpijakosu smatraju da je transfer praktično završen i da ti sitni detalji ne mogu utjecati na konačni ishod pregovora - kaže Sejo Bukva, doskora predsjednik, a odnedavno vanjski saradnik Košarkaškog kluba Koš iz Sarajeva, za koji Musa nastupa.

Bukva dodaje da bi ugovor bio potpisan na dvije i po sezone, uz opciju da Džanan nakon punoljetstva potpiše i profesionalni ugovor na pet godina.

- Prije toga potrebno je dobiti i dozvole Saveza i Međunarodne košarkaške federacije, jer je riječ o transferu maloljetnog igrača i zbog toga realizacija teče nešto sporije nego što je uobičajeno - kaže Bukva.

Prema njegovim riječima, stopirani su pregovori sa svim ostalim zainteresiranim ekipama. Bit će nastavljeni jedino u slučaju da ne dođe do Musinog transfera u Olimpijakos.

Blistao u Zagrebu

Musa nastupa za mlađe selekcije Koša u domaćim ligama, ali i na jakim turnirima u inozemstvu, na kojima je, također, potvrdio kvalitet. Tako je u dvije pobjede Koša u Zagrebu nad domaćim ekipama postigao čak 97 poena, i to 40 Ciboni te 57 Cedeviti!

- Džanan je dominirao iako je cijela taktika suparničkih ekipa bila zasnovana na tome da njega zaustave - kaže Bukva.