LIFESTYLE

Godinama silovana: Pogledajte suočavanje sa ocem koji ju je predao vođi kulta

Oči u oči

(N. K.)

27.11.2014

Lindsay Tornambe (27) imala je samo 13 godina kada su je roditelji predali vođi kulta Victoru Barnardu koji ju je navodno godinama seksualno zlostavljao. Sada se u emotivnom intervjuu suočila sa svojim ocem, piše Daily Mail.

Barnard je vođa sekte "River Road Fellowship", a Lindsay je bila jedna od njegovih 10 djevica koje su godinama trpile zlostavljanje. U ponedjeljak se pojavila u emisiji Dr Phil u kojoj je odlučila saznati zašto je otac nije zaštitio od zlostavljača.

Njeni roditelji bili su prisutni na posebnoj ceremoniji tokom koje je Barnard "duhovno oženio" djevojčice. U tom trenutku bilo joj je jasno da ga ne namjeravaju zaustaviti. Objasnila je i da je Barnard roditeljima rekao da će možda imati spolne odnose s njom.

Njen otac u emisiji je insistirao na tvrdnji da nije znao za seksualno zlostavljanje.

- Kako si mogao ne znati?, upitala ga je kći boreći se sa suzama u očima.

- Nisi obavio svoj posao kao otac. Napustili ste me. Ostavili ste me tamo godinama, poručila mu je i dodala kako ne razumije zašto uporno ponavlja da ne zna šta se događalo.

Otac je, s druge strane, poručio da je lider kulta rekao da će, bude li imao spolni odnos Lindsay, to biti kasnije u životu, te da je njegova najveća greška bilo vjerovanje pogrešnom čovjeku. Bio je, kaže, izmanipuliran.

- Iz moje perspektive ona je služila crkvi. Nisam znao za druge stvari koje su se događale, tvrdi otac koji je i sam mnogo puta pokušao napustiti grupu.

Tokom gostovanja na televiziji Lindsay je rekla kako vjeruje da su neki od njenih rođaka i dalje povezani s Barnardom koji se još uvijek skriva od vlasti. Nalog za njegovo hapšenje izdat je 11. aprila, a prenosi Dnevnik.hr.

Danas 27-godišnjakinja vlastima se obratila 2012. godine. U javnost je istupila i Jess Schweiss, također bivša članica kulta, koja je vlastima ispričala svoju priču o zlostavljanju.