CRNA HRONIKA

Enisi Eminović za ubistvo nevjenčanog supruga pet i po godina zatvora

Priznala krivicu u Kantonalnom sudu u Sarajevu

Autor:Am. KOVAČ

27.11.2014

Enisa Eminović (20), optužena za ubistvo nevječanog supruga Smaje Hadžimusića, a koje se dogodilo 1. aprila ove godine u sarajevskoj ulici Sutjeska, iznenada je u toku sudskog procesa odlučila da prizna krivicu te je joj Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu izreklo kaznu zatvora od pet godina i šest mjeseci.

Omar Mehmedbašić, advokat optužene, u završnim riječima je tražio da se Eminović ukine pritvor, a kantonalna tužiteljica Amina Ružić je tu odluku ostavila na ocjenu Sudskom vijeću.

Vijeće je prilikom izricanja presude ukinulo pritvor 20-godišnjakinji jer više ne postoje okolnosti zbog kojih je bio određen, a to je uticaj na tok sudskog procesa.

Eminović je na prijedlog njenog branioca Mehmedbašića oslobođena plaćanja sudskih troškova, a Vijeće je Ibrahima Hadžimusića, oca ubijenog Smaje, sa odštetnim zahtjevom uputilo na parnični postupak.

Sud je prilikom izricanja presude uzeo olakšavajuće okolnosti a to su mladost optužene, potom da je majka maloljetnog djeteta od dvije i po godine, da nije do sada kažnjavana te da je i sama pogođena posljedicom krivičnog djela s obzirom da je ubijeni bio njen nevjenčani suprug.

Prilikom izricanja presude Eminović je plakala, a u sudnici je bila i njena majka koja, također, nije mogla zadržati suze.

Podsjećamo, Enisa je nevjenčanog supruga ubila zarivši mu nož u srce u stanu Aldijana Daidžića. Ubistvu je predhodila svađa nevjenčanih supružnika.