CRNA HRONIKA

Zastupnika u krivolovu upucao brat misleći da je divlja životinja

Policija uhapsila četiri osobe nakon ranjavanja Željka Mirkovića

M. DEDIĆ

27.11.2014

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) uhapsili su preksinoć Đuru Mirkovića (60), Ferida Medića (29), Enesa Okugića (50) i Amira Šarganovića (47) zbog obmanjujućih izjava u vezi s ranjavanjem Željka Mirkovića (SDP) zvanog Grga, zastupnika u Skupštini USK.

Protivrječne izjave

Spomenuta četvorka davala je oprečne izjave o načinu i mjestu ranjavanja Željka Mirkovića, kojeg je, kako se ispostavilo, u stomak ranio njegov brat Đuro Mirković. Ranjavanje se desilo u Nacionalnom parku “Una”, gdje Željkov brat Đuro radi kao rendžer i gdje su zabranjeni unošenje oružja i lov.  

Željko Mirković operiran je preksinoć u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću. Kompliciranu operaciju obavio je hirurg Nazif Čolaković. Maja Hadžimehmedović, portparol Kantonalne bolnice, kazala je da je stanje pacijenta izuzetno ozbiljno, ali da je pri svijesti i komunikativan.

Nakon saslušanja četvorice uhapšenih, zadržan je samo Mirkovićev brat Đuro, koji je ranio zastupnika.

- Protiv Đ. M. bit će podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu, i to zbog sumnje da je počinio krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine - kazao je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK.

Dodao je da su izjave Ferida Medića, Amira Šarganovića i Enesa Okugića bile protivrječne te da će se protiv njih voditi istraga zbog pokušaja skrivanja krivičnog djela.

- Neke stvari se nisu slagale, počevši od podatka da je ranjeni sam pucao u sebe do toga da nam je u prvi mah saopćeno da se ranjavanje dogodilo na sasvim drugoj lokaciji - kazao je Šiljdedić.

ale-siljdedic

Šiljdedić: Davali protivrječne izjave

Policija, prema nalogu kantonalne tužiteljice Envere Osmanović, provodi ozbiljnu istragu, uzimajući u obzir nova saznanja. Saznajemo da je lažnu izjavu da je Željko Mirković sam sebe ranio dao njegov brat Đuro.

Prema pouzdanim informacijama do kojih je došao “Avaz”, grupa Bišćana, među kojima su bili Željko i Đuro Mirković, bila je s lovačkim puškama na području NP “Una” u mjestu Loskun, gdje ranjeni Mirković ima vikendicu. U blizini vikendice Đuro je puškom pogodio brata Željka u abdomen, a metak je izišao u predjelu debelog crijeva. Okolnosti ranjavanja nisu poznate, kao ni motivi za korištenje lovačke puške. Nezvanično, Đuro Mirković pucao je misleći da mu se približava divlja životinja.

- Policija je izuzela šest pušaka osoba koje su se kritičnog dana zajedno našle na lokaciji ranjavanja – izjavio je Šiljdedić te je pojasnio da je zasigurno pucano iz jedne od njih.

Pronađeni tragovi

Ferid Medić dovezao je kombijem teško ranjenog Željka Mirkovića u Dom zdravlja Bihać, odakle je hitnim kolima prebačen u KB “Dr. Irfan Ljubijankić”. Prema informacijama kojima raspolaže “Avaz”, Medić je izjavio da je Đuro Mirković pucao u brata. Policija je, provjeravajući lokaciju koja je prijavljena kao mjesto samoranjavanja, ustanovila da nema nikakvih tragova, ali je, zato, u blizini vikendice Željka Mirkovića Grge pronašla tragove krvi.

Saznajemo da je Amir Šarganović odnio puške svojoj kući, gdje ih je policija pronašla.
 

Direktor Parka čeka zvanične podatke  

Iako se cijela drama odigrala na području Nacionalnog parka “Una”, iz Uprave Parka nastojali su biti do kraja službeni, skrivajući i njima poznatu činjenicu da je na Željka Mirkovića puškom pucao zaposlenik NP “Una”, koji je znao za zabranu lova. Direktor NP “Una” Amarildo Mulić priznao je da je u stalnom kontaktu s nadležnim organima, koji vode istragu.

amarildo-mulic-4

U kontaktu s istražiteljima

- Kada budem dobio zvanične podatke od spomenutih subjekata, tada ću, u skladu sa svojim ovlastima kao direktora te u skladu sa Zakonom o Nacionalnom parku i drugim provedbenim aktima JP NP “Una” i uz učešće svih drugih zvaničnih tijela NP “Una”, poduzeti mjere i radnje u skladu sa zakonskim ovlaštenjima - ogradio se Mulić.