GLOBUS

Obespravljeni Amerikanci opasniji od Al Kaide

Sve veća opasnost po vlast i sistem u SAD

Srna

27.11.2014

Obespravljeni Amerikanci  daleko su veća opasnost po vlast i sistem u SAD nego teroristi u planinama Jemena ili džunglama Somalije - ocjenjuju analitički portali.

Ni sve jača kineska ekonomija ni sadašnja ruska vanjska politika nisu ni približno tolika prijetnja vlastima u Vašingtonu i njihovim korporacijskim liderima koliko je to sam narod SAD.

Američki policajci sve više podsjećaju na vojnike - što po oklopu, što po oružju, što po vojno-policijskim vozilima koja se kotrljaju ulicama Fergusona u kome bjesni pravi mali građanski rat. 

Ali,  meta ovih običnih policajaca, koji liče na specijalne vojne jedinice, nisu ni Al Kaida, ni sirijski predsjednik Asad ni Rusi - već američki građani. 

Sve što se događa u SAD sasvim je normalno za  model koji je tamo na snazi. 

Kapitalizam kakvog njeguje i izvoze SAD pazi na dvije stvari: pokoravanje novih tržišta i vlastitu egzistenciju - navode portali. 

SAD nisu izuzetak od pravila da u vrijeme velikih kriza (a Amerika je i dalje u krizi) bogataška klasa naglo postaje još bogatija, dok se siromašna bori za preživljavanje. 

U SAD postoji  znatan dio populacije koji je "getoiziran" i odbačen na marginu egzistencije, i nije tajna da crnci i "latinosi" čine  velik dio te grupe. 

Biti pripadnik radničke klase u SAD pogubnije je nego u Evropi. 

Zato američka policija nosi sve veći oklop, zato su cijevi sve duže i zato se i  dešavaju situacije poput ove u Fergusonu, gdje je ubistvo mladog crnca tek povod. 

"Koga da zovemo kada je policija ta koja ubija?" - upozoravajući je natpis na jednom od transparenata na ulicama Fergusona.