BIH

SAZNAJEMO Spremna optužnica protiv Bilala Bosnića!

Tužilaštvo BiH traži novi pritvor za vođu vehabijske zajednice

M. Aš.

27.11.2014

Tužilaštvo BiH predložit će danas Sudu BiH novi pritvor za Bilala Bosnića vođu vehabijske zajednice u BiH, koji je prije tri mjeseca uhapšen u velikoj akciji SIPA -e “Damask”, potvrđeno je “Avazu” iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH.

Saznajemo da je će Tužilaštvo u BiH u novom prijedlogu od Suda BiH tražiti svega 25 dana pritvora za uhapšenog Bosnića, jer je prema našim izvorima već kompletirana optužnica protiv njega, pod sumnjom za terorističke aktivnosti, odnosno organizovanje odlazaka državljana BiH na strana ratišta, te finansiranje ovih aktivnosti.

Odluku o podizanju optužnice protiv Bosnića Tužilaštvo BiH trebalo bi saopćiti već danas.

Podsjećamo, Bosnić je uhapšen 3. septembra u svojoj kući u Bužimu, a u istoj akciji uhapšeno je ukupno 15 pripadnika vehabijskoh pokreta. U pritvoru je već proveo skoro tri mjeseca. Nedavno je SIPA u nastavku akcije Damask uhapisla još 11 vehabija koji su bili povezani sa aktivnostima koje je Bosnić sprovodio u BiH, ali i u regionu.

Tužitelj Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za produženje mjere pritvora za 25 dana, za osumnjičenog Huseina Bosnića, u Bužimu.

Produženje mjere pritvora u periodu od 25 dana, zatraženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog te opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Također, tužiteljstvo će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane za preostalu četvoricu osumnjičenih, koji su s osumnjičenim Bosnićem, lišeni slobode u okviru akcije “Damask”, a uz mjere zabrane, boravak osumnjičenih na slobodi bit će sveden na određen oblik kućnog pritvora, odnosno ograničen na boravak u mjestu i objektu stanovanja.

Riječ je o Avdulaha Hasanoviću, Enesu Mešiću, Eminu Hodžiću i Ademu Karamuju.

- Tužiteljstvo BiH u završnoj je fazi istrage i uskoro se može očekivati podizanje optužnice protiv osumnjičenih, za kazneno djelo javnog podsticanja na terorističke aktivnosti. – kažu iz Tužilaštva BiH.