SARAJEVO

Hoće li SDA kupiti dva poslanika SDP-a

Neizvjesno formiranje vlasti u KS iako rokovi istječu

K. KEŠMER

27.11.2014

Poslanici izabrani na oktobarskim općim izborima u Skupštini KS krajem prošle sedmice položili su zakletvu i preuzeli mandate, a kako trenutno stvari stoje, nova skupštinska većina, ali i Vlada još se zadugo neće formirati, iako rokovi istječu.

Čvrst dogovor

Kako saznajemo, iz SDA šire se glasine da oni navodno nemaju čvrst dogovor s DF-om, što je potvrdio i Samer Rešidat, predsjednik Kantonalnog odbora DF-a.

No, kantonalni ogranci SDA i DF-a ipak će morati slušati centrale svojih stranaka, odnosno predsjednike koji su potpisali sporazum o formiranju vlasti. Ali bit će im veliki problem napraviti većinu u KS.

Naime, ove dvije stranke zajedno imaju 17, a najveći je problem kako dostići većinu od 18 ili 20 ruku, što je cilj. U skupštinskim kuloarima ozbiljno se priča da bi dva poslanika SDP-a mogla prijeći u SDA, koja bi tako imala 12 poslanika, a sa sedam DF-ovih mogli bi napraviti većinu. Navodno, SDP su spremni napustiti bivši SDA-ovac Amel Mekić i Hamed Aljović.

Mekić je jučer za „Avaz“ negirao da napušta SDP i da se vraća u SDA. Iako Mekić tvrdi da ne prelazi u SDA, donedavni šef Kluba poslanika SDP-a u Skupštini KS Nedžad Fazlija rekao nam je da su i u SDP-u čuli priče o tome da ih Mekić napušta.

mekic-aljovic

Dio kolača

Navodno, na ovu opciju odlučili su se jer im problem predstavlja to što su BPS i BOSS razgovarali o zajedničkom nastupu u Sarajevskom i Bosansko-podrinjskom kantonu, što nam je potvrdio i čelnik BOSS-a u KS Esed Radeljaš. Prema planu, BPS i BOSS spremni su za vlast, ali samo zajedno! Ove stranke u KS imaju po dva poslanika, što znači da bi uzeli i veći dio kolača u Vladi. To nikako ne odgovara SDA i DF-u.

Solaković: SBB je lider konstruktivne opozicije

Poslanici Saveza za bolju budućnost BiH ranije su zauzeli čvrst stav da ostaju lideri konstruktivne opozicije, što nam je potvrdio i šef Kluba zastupnika ove stranke Adnan Solaković.

- Ako SDA i DF nemaju čvrst dogovor, to znači da se Vlada neće formirati prije januara, što će svakako osjetiti građani. Ukoliko se vlast bude formirala pomoću kupovanja i lobiranja poslanika malih stranaka poput BPS-a, BOSS-a..., odnosno ako se glasovi budu kupovali preko direktorskih mjesta, javnih preduzeća, ministarskih pozicija i novcem građana, to znači nastavak dubioze - kazao je Solaković.