SARAJEVO

Protiv budžeta koji ruši grad glasali samo vijećnici SBB-a

Koalicija predvođena SDA usvojila loš nacrt za 2015.

A. JAMAKOVIĆ

27.11.2014

Nacrt budžeta Grada za 2015. godinu u iznosu od 12.047.639 KM usvojen je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Dokument je prihvaćen iako je upitno hoće li Kanton prebaciti nešto više od pet miliona KM, koliko je planirano.

Kršitelj zakona

Vijećnici su raspravljali i o tome je li opravdano usvojiti nacrt s fiktivnim sredstvima, a moglo se čuti da na ovaj način Kanton guši Grad, koji je ionako u nezavidnom položaju i prijeti mu nestanak.

Iako je finansiranje Grada potpuno neizvjesno, protiv predloženog nerealnog nacrta glasali su samo vijećnici opozicionog Saveza za bolju budućnost BiH.

- Radi se o nerealnoj projekciji. Ovo je namaštani budžet, jer Kanton od maja prošle godine nije uplatio nijednu tranšu od predviđenih 5,1 milion KM. Grad ne finansira ni Vlada FBiH. Ovo je politička odluka i pitam se kome je cilj da ugasi Grad - kazala je Edina Latif iz SBB-a.

Miroslav Živanović (SDP) rekao je da je Kanton dokazani kršitelj Zakona o lokalnoj samoupravi te da se moraju ispoštovati odluke Ustavnog suda.

Gradonačelnik Ivo Komšić pojasnio je da Kanton iz budžeta Federacije dobiva sredstva iz kojih, prema tumačenju Federalne vlade, trebaju finansirati Grad, ali to ne radi.

Politička odluka

- Problem je što nismo uvršteni u budžet KS za narednu godinu. Od aprila nam nisu dali ni marku. Najlošija moguća politička odluka je da Grad prestanu finansirati - pojasnio je Komšić.

Pao izvještaj SERDA-e

Vijećnici nisu usvojili izvještaj za 2013. godinu o aktivnostima Sarajevske razvojne agencije (SERDA), čiji je direktor Ševkija Okerić. Vijećnici su kazali da Grad, koji je jedan od 35 osnivača, nije imao odgovarajuće predstavnike koji bi odlučivali o radu ove agencije. Primjedbe su se odnosile i na nepostojanje kvalitetnije saradnje kada je riječ o projektima značajnim za Grad.