BIH

Obilježena deveta godišnjica smrti doktora Abdulaha Nakaša

Ispred Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Al. Ka.

27.11.2014

Od smrti primarijusa doktora Abdulaha Nakaša, nekadašnjeg specijaliste opće hirurgije i šefa hirurških disciplina u Općoj bolnici u Sarajevu, koja i danas nosi njegovo ime, prošlo je devet godina. Na spomen-česmi u krugu bolnice tim povodom danas je položeno i cvijeće, te organizirano prigodno prisjećanje na njegovo djelo.

Doktor Abdulah, kako nam je kazao njegov brat Bakir Nakaš, ostat će upamćen kao vrhunski stručnjak, koji se posebno iskazao u periodu od maja 1992. do novembra 1995. godine radeći kao kao šef hirurškog odjeljenja Državne bolnice Sarajevo i glavni hirurg Armije BiH.

Svoje ogromno znanje i vještine nesebično je stavio u službu zaštite zdravlja i liječenja svih ranjenih i oboljelih sugrađana Grada Sarajeva i BiH, podsjetio je Bakir.

abdulah-nakas

- Protekli period označio je koliko je on bio važan i značajan u razvoju našeg zdravstva i same bolnice, ali i mnogih drugih komponenti zdravstvenog sistema. Nažalost ova bolnica u kojoj je proveo svoj život više nije to što je nekada bila. U nju se sve više ulaže materijalnih sredstava u građevinskom dijelu, a zanemaruje obaveza za pacijenta koji treba da bude na prvom mjestu - kazao nam je Bakir Nakaš.

Podsjetio je da iza Abdulaha ostaje više od 15.000 operativnih zahvata urađenih tokom rata, kao i formiranje Sindikata, izgradnja prvog kolektivnog ugovora, te borba za prava pacijenata.

- Od njega je u ovoj bolnici ostalo samo ime, svi tragovi koji podsjećaju na njega su uklonjeni osim ovog spomen obilježja. On je svojom širinom u komunikaciji s ljudima svima bio drag, i koliko god se mnogi trudili da izbrišu sjećanje na njega, to im neće uspjeti. Mnogi ga pamtiti i po jednostavnošću, za njega su svi pacijenti bili isti. Čak su ga i romi jako voljeli, bio je njihov ceribaša. Ono što danas ne krasi tu bolnicu je to što ljudi koji nemaju zdravstvenog osiguranja tamo nisu dobro došli. Dok je on bio živ svima su vrata ove medicinske ustanove bila širom otvorena - kazao nam je Bakir Nakaš.

Po završetku ratnih djelovanja ostao je na mjestu šefa hirurškog odjeljenja bivše Državne bolnice u Sarajevu sve do momenta prerane smrti.