NOGOMET

Cazimirov brod tone sve dublje

Sloboda pretrpila još jedan neuspjeh i poraz

Autor:E. M.

27.11.2014

Borbenost koju su prikazali igrači Slobode u nedjelju protiv favorizovanog Sarajeva je za svaku pohvalu, nisu se Tuzlaci predali bez borbe,ali sve je to nedovoljno da se ostvari pozitivan rezultat, pa makar da se na svoj skromni konto upiše i jedan bod. Izostao je rezultat,ali ruku na srce, trener domaće ekipe, Portugalac Alfredo Kazimiro (Casimiro) nakrcao je ponekad i svih deset igrača u blizini kaznenog prostora,tako da su gosti teško mogli ugroziti golmana Pirića kroz dvostruki blok,odnosno bedem.Ali su na kraju uspjeli u namjeri i sa vrlo važnog gostovanja ostali su neokrznuti i bit će im ugodna zimska pauza.

Portugalac idalje nema pobjedonosnu formulu, nikako da uhvati zalet ili da prodiše čistim plućima. U šestoj uzastopnoj utakmici pretrpio je treći poraz( Borac, Mladost i Sarajevo), osvojio ukupno tri boda, uz gol razliku od 1:5. Onaj ko je Portugalca doveo na Tušanj, mora dobro da se zapita kakvog je to stručnjaka angažovao ili se zaista ne razumije u fudbalske prilike.

Protiv Sarajeva je bila jako bitna utakmica za tuzlanski tim, a možda je i mirisalo na podjelu bodova.Međutim, u 76. minutu loptu sa dvije ruke u kaznenom zaustavlja stoper Darko Mitrović i sudija je pokazao na penal u korist Sarajeva.Ovo je inače treći put u prvenstvenoj utakmici da nakon loše intervencije stopera Slobode njegov tim bude kažnjen udarcem sa penala.

-  Da nije bilo “penala”, ne znam kako bi završila utakmica. Imali smo izglednije prilike od Sarajeva. Borili smo se, pokušavali, ali opet nas je sreća napustila. Simptomatično je da su nam u zadnje tri utakmice tri puta svirali 11-erac. Je li lopta pogodila našeg igrača u glavu ili ruku, ne mogu kazati. - rekao je Kazimiro.

Novim neuspjehom, Sloboda se sada nalazi u zoni najugoroženijih ekipa i sasvim sigurno da im predstoji neizvjesno proljeće.

Prije toga, morat će pregurati i zimu,ali je jasno svima da više ovako ne ide.Dosta je nezadovoljstva i kod navijača,ali i običnih pristalica Slobode, koji nisu očekivali da će se ekipa brukati na svakom koraku u svakoj utakmici.Hitni rezovi su neophodni, poželjno je da su urađeni još jučer a ne sutra,a pred rukovodećim kadrom je delikatan zadatak.Kako i na koji način pronaći rješenja na zimu,kako bi se ekipa spasila na proljeće.

Inače, stručni štab Tuzlaka je na svečanom ručku, dao smjernice svojim igračima kako da se ponašaju i pripremaju u zimskoj pauzi,a novo okupljanje zakazan oje za 12. januar naredne godine.