BIH

Završen razgovor sa premjerom Vlade, radnici razmišljaju da provedu još jednu noć u Skupšitni TK

Jedan dio radnika ostao u zgradi Skupštine

Autor:M. Ahmedić - A. H.

27.11.2014

13:48 Sastanak  predstavnika sindikata radnika uništenih tuzlanskih firmi koji su noć proveli u zgradi Skupštine TK, sa predstavnicima Vlade TK, završen je prije petnaestak minuta.

Prema riječima Sakiba Kopića, predstavnika Sindikata "Solidarnost" koji je prisustvovao sastanku, radnici su iznijeli svoje zahtjeve premjeru Umihaniću koji im je obećao da će na sutrašnjoj, vanrednoj sjednici Vlade TK biti razmotreni njihovi zahtjevi.

- Na naš zahtjev o jednokratnoj pomoći ugroženim radnicima, premjer je pozitivno odgovorio. Također, i druge naše zahtjeve prihvatio je, s tim da nikakvih konkretnih obećanja nemamo. O  razgovorima sa premjerom i ministrima informisat ćemo ostale naše kolege i dogovoriti se o daljim koracima u ostvarivanju naših zahtjeva - kazao nam je Kopić.

Trenutno u zgradi Skupštine TK traje sastanak radnika koji će odlučiti da li će i narednu noć provesti u skupštinskim kancelarijama.  

12:55 Delegacija sindikalnih predstavnika  radnika koji su sinoćnju  noć proveli u zgradi Skupštine Tuzlanskog kantona, otišla je na razgovor sa premjerom Vlade Tuzlanskog kantona Bahrijom Umihanićem.
Prethodno su članovi Kolegija Skupštine razgovarali sa predstavnicima Vlade tražeći od njih da saslušaju radničke zahtjeve, obzirom da su oni u ingerenciji Vlade, a ne Skupštine.

- Prvi od naših zahtjeva bit će zahtjev za hitnu  finansijsku pomoć radnicima, dok se ne formira vlast. Mi nećemo odustati od naših zahtjeva koje smo predali Skupštini. Vidjet ćemo šta će nam kazati u Vladi, premda smo siti svačije demagogije – kazao nam je Dževad Mehmedović iz „Dite“  jedan od učesnika sastanka u Vladi.

Inače u zgradi Skupštine TK, osim dijela radnika koji čekaju ishod sastanka u Vladi, još uvijek se nalaze i članovi Kolegija Skupštine

Senad Alić, predsjednik Kluba poslanika SDA izjavio je da je u predhodnim razgovorima Vlada ponudila plan zbrinjavanja radnika koji su stekli uslove za penziju u preduzećima čiji je većinski dio u vlasništvu države.

- Kolegij je odlučio da u ponedjeljak u 10 sati se održi nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK kako bi se krenulo užurbano u izbor rukovodstva Skupštine, a time i formiranja vlasti. Sve što je u nadležnosti Skupštine uradit ćemo što prije možemo – kazao je Alić.

11:20 Samo nekoliko minuta nakon što je počeo sastanak predstavnika firmi i članova kolegija došlo je do prekida satanaka. Sjednicom je predsjedavao predsjednik kluba polsanika SDA  Senad Alić koji je zamolio prisutne radnike da mu ostave prostora do pojedjeljka kada bi trebao biti održan nastavak konstiruirajuće sjednice TK Na kojoj bi trebalo biti izabrano novo rukovodstvo i nova većina, a potom i da se krene u konstituisanje nove vlade. Dodao je da su poslanicima trenutno vezane ruke i da za sve zahtjeve koje su uputili poslanicima u Skupštini ingerencije ima jedino Vlada.  Radnici su potom počeli da negoduju ovu izjavu smatrajući da ih novi poslanici u skupštini obmanjuju i da prebacuju dogovornost na Vladu, a vlada na Skupštinu, nakon čega je poslanik Alić kazao da ne može u takvom ambijentu da razgovara i krenuo da izađe iz sale, ali su ga radnici zausitavila. Ipak prisebnost je ovladala kod pojedinih sindikalista i tražili su od Alića da razgovara sa radnicima upozoravajući ga da "Niko neće izbjeći od odgovornost za stanje u kome se  nalaze tuzlanska preduzeća".

almasa

 Naguravanje u prostorijama Skupštine TK

11:08 Upravo je počeo kolegij Skupštine TK-a sa predstavnicima propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona.

10:14 U sali za sastanke Skupštine TK sinoć je prenoćilo je 15 radnika. Za danas je zakazan kolegij Skupštine TK-akoji je trebao da počne u 10 sati. Preostali radnici koji nisu prespavali sinoć u prostorijama skupštine polako pristižu. Ispred zgrade je prisutan veći broj policajaca.

 

Predstavnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona, koji su, nakon jučerašnjeg okupljanja pred pravosudnim institucijama i Skupštinom TK-a, odlučili ostati u skupštini sve dok vlast ne pokuša naći rješenje za njihove probleme, sinoć su odlučili ostati u skupštini, gdje su i prenoćili.

Sastavili su zahtjeve u kojima traže da se do petka 28. novembra održi hitna sjednica Skupštine TK-a, na kojoj će biti usvojena ostavka prethodne Vlade TK-a i da skupština preuzme ingerencije vlasti do izbora nove vlade.

Zatim da skupština na istoj sjednici donese odluku o dodjeli jednokratne pomoći radnicima uništenih firmi u iznosu od 400KM po radniku i to za sljedeća preduzeća: D.D. Konjuh, DITA, Poliolchem, Guming, Hotel Tuzla, Livnica čelika, Borac Banovići, Gredelj Remont Dobošnica i Tuzla Putevi

- Ako se ne formira Vlada u 15 dana ultimativno zahtjevamo da se svi radnici gore navedenih firmi finansiraju iz budžeta TK-a sve do momenta pokretanja proizvodnje u ovim firmama. Vlada mora ispoštovati sve odluke koje je donio prethodni saziv Skupštine TK, te hitno donijeti i poduzeti mjere pokretanja proizvodnje i rješavanja radno-pravnog statusa svih radnika u pomenutim firmama - istaknuo je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika „Dite“ Tuzla.

Dalje je naveo da se svim radnicima preduzeća koja su u stečaju iz stečajne kase ne uplaćuju doprinosi za zdravstvenu zaštitu, jer većini radnika ti doprinosi nisu ni uplaćivani.

- U skupštinu nam je u goste sinoć došao Senad Alić, predsjednikom Kluba poslanika SDA u Skupštini TK-a i razgovarali smo s njima, međutim, do dogovora nije došlo. Jedan od naših radnika, zatim i ostali smo mu rekli da nam da svoje paušale da imamo čime nahraniti svoje porodice. Međutim, Alić je skočio i otišao iz gostiju - naglasio je Mehmedović.

Radnici su kazali da su im jučer ručak obezbjeili iz SBB-a, Stranke za boljitak, DF-a i SDP-a, SDA, Stranke za BiH... a večeru su im obezbjedili, kako kažu, Livnica čelika Tuzla.

Predsjednik Sindikata radnika Livnice čelika Tuzla Zikrija Đulović je kazao da su se snašli u Skupštini TK-a, te da im je bolje, nego kod kuće.

- Imamo da jedemo, ja sam kuharica kafe, sve nam donesu, a kod kuće nemamo ni hljeba - naglasio je Đulović

Radnici su poručili da ukoliko se ne ispoštuje ovaj minimum zahtjeva, poslanici će snositi posljedice za sve što bi moglo uslijedi, te upravo čekaju da li će se poslanici klubova pojaviti u deset sati.