BIH

Theodor Meron odao počast ubijenoj djeci Sarajeva

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Autor:Fena

27.11.2014

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron položio je danas u Sarajevu cvijeće i odao počast ubijenoj djeci Sarajeva, djeci koja su ubijena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine, upućujući izraze najdublje sućuti porodicama poginulih.

Prema procjenama Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, tokom opsade Sarajeva koja je trajala 1.425 dana i najduža je u modernoj historiji čovječanstva, ubijeno je 1.600 djece.

- Posjeta ovom spomeniku za mene naglašava svu okrutnost rata i patnju civila koju su pretrpjeli širom ovog regiona. Dok danas posmatram ovaj grad vrlo dobro znam da još postoje rane koji su ti sukobi nanijeli - kazao je Meron.

Napomenuo je da uništene kuće i infrastruktora može biti obnovljena ali gubitak voljenih ostaje je uvijek i trajno nenadoknadiv. 

Bivši predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Fikret Grabovica uručio je danas Meronu knjigu i DVD sa filmom koji govori o stravičnim stradanjima djece u Sarajevu, te je naglasio da pravda još nije zadovoljena.

Predsjednik MKSJ-a Theodor Meron posjetit će danas Drugu gimnaziju gdje će se sastati s učenicima i nastavnicima uključenim u projekt Outreach programa namijenjen mladima.

Meron koji boravi u trodnevnoj posjeti BiH posjetio je jučer bivši logor Čelebići kod Konjica u kojem je od maja do decembra 1992. godine bilo zarobljeno oko 400 logoraša srpske nacionalnosti. Nakon toga je posjetio i Uzdol, u općini Prozor te odao počast žrtvama okrutnih zločina koji su počinjeni 14. septembra 1993. godine.