BIH

Na području Neuma od "plavog jezika" oboljelo 100 ovaca

Do sada je 25 životinja uginulo, a oko 20 ovaca je u fazi teškog oboljenja

Autor:Fena

27.11.2014

 

Službeno je potvrđeno kako se na području Neuma kod ovaca pojavila bolest "plavog jezika", od koje je do sada oboljelo 100 grla.

 Kako se navodi u današnjem izdanju Večernjeg lista, do sada je 25 životinja uginulo, a oko 20 ovaca je u fazi teškog oboljenja, dok su ostale u određenoj fazi izlječenja.

 Po riječima veterinara Ivana Krešića, kod oboljelih životinja dolazi do oteka usana, međučeljusnog prostora, na ustima im se pojavi iscjedak, a slina na nosu može biti ugnojena. Životinja u teškom stadiju bolesti počne povraćati i ugine.

 Krešić ističe kako su donijeli odluku da se uginule životinje zakopaju, svatko na svom posjedu, te je urađena dezinfekcija štala.

 Riječ je o bolesti koju prenose komarci, a trenutačno vremenske prilike pogoduju širenju bolesti. Zaraza se već proširila izvan područja općine Neum  i njezin trenutačni smjer kretanja je prema Stocu, piše Večernji list.

 Bolest nije opasna za ljude, a najviše je izražena kod ovaca. Moguća su oboljena kod koza i goveda. 

  Ured za veterinarstvo uspostavio je krizni stožer protiv bolesti "plavog jezika" te se od njih očekuju konkretni potezi što i kako dalje. Do sada je ovom bolešću pogođeno oko 30 kućanstava koji žive od stočarstva.

 - Ovo je bolest s liste A. Onaj tko donosi mjere trebao bi ljudima nadoknaditi štetu. Nadamo se kako će institucije imati osjećaja za ovo - naglasio je Krešić.