BIH

SIPA jutros uhapsila Milkana Gojkovića

Na području Rogatice

D. K.

27.11.2014

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić demantovao je da je jutros u Rogatici uhapšen Momo Glišić. Iz izvora bliskih SIPA-i, "Dnevni avaz" saznaje da se radi o Milkanu Gojkoviću.

Postupajući po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Rogatice uhapsili osobu inicijala M.G. (1966.) i pretresli jedan stambeni objekat.

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, M.G. je osumnjičen da je počinio silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti, čime je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U saopštenju se navodi da je M.G. pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području sarajevskog naselja Grbavica, koji je počinio kao saučesnik Veselina Valhovića Batka.

Dugom i temeljitom istragom, koju je vodio postupajući tužilac i operativnim radom na terenu, Tužilaštvo BiH došlo je do saznanja da je osumnjičeni M.G., koji je nakon rata boravio na području Rogatice, učestvovao u ratnim zločinima zajedno sa Batkom, koji je pravomoćno osuđen na 42 godine zatvora.

Nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama SIPA-e, M.G. će biti predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Kako nam je rekao Avdo Huseinović, autor knjige "Dželati naroda mog", koji se bavio istraživanjem ratnih zločina, jedna od svjedokinja na suđenju Veselinu Valhoviću Batku je pred Sudom BiH Milkana Gojkovića opisala kao Mikija koji ju je, zajedno sa Batkom, silovao. Također, navela je da joj je Batko pred očima ubio muža.

Batkova zločinačka grupa imala apsolutnu punomoć i slobodu

- Batkov zločinački odred okupljao je i nekoliko desetina ljudi, tako da ih je još veliki broj na slobodi. Na Grbavici, Kovačićima i Vracama je tokom 1992. i 1993. godine ubijeno oko 500 ljudi, tako da to Batko nije mogao sam uraditi. To je bila jedna dobro organizovana i uštimana formacija. Međutim, odredu "Bijeli anđeli" priključivali su se i pripadnici drugih jedinica u momentu izvršenja krivičnih djela, koji su se nakon toga opet vraćali u svoje matične odrede - rekao nam je Huseinović.

Podsjeća da je i u jednom poglavlju svoje knjige "Svedočim", Biljana Plavšić tačno navela da je Batko, kao čovjek koji je predvodio tu zločinačku formaciju, i od Radovana Karadžića i Mome Mandića imao apsolutnu punomoć i slobodu da radi šta hoće.

- Nisu bili podređeni nikome, ni komandantu brigade, niti komandantu korpusa, već su djelovali direktno po naređenju vrhuške tadašnje tzv. Srpske republike Bosne - dodao je Huseinović.

Ističe kako je od većih krvnika iz te formacije zasigurno na slobodi njih još 10 do 15.

- Posebno se iznova uvijek spominje ime Peđe Jovanića, koji je bio komandant jedinice "Bijeli anđeli". Imali smo informacije da je jedno vrijeme živio u Srbiji u blizini stadiona "Crvene zvezde", dok su druge informacije govorile da je negdje u Švicarskoj. Ali, sve su to bili neprovjereni podaci - zaključio je Huseinović.