BIH

Jedni će slaviti u Dubaiju, drugi u dnevnom boravku

Gdje i kako će Bosanci i Hercegovci dočekati praznik

B. TURKOVIĆ

27.11.2014

Uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, već sada je jasno da će mnogi Bosanci i Hercegovci odriješiti kesu i 2015. dočekati na pravi način, ne pitajući za cijenu.

Potvrđuje to odlična prodaja novogodišnjih aranžmana, a turistički radnici ne kriju da su i sami iznenađeni tolikim interesom za njihove ponude.   

Pariz i Rim

- Iako imamo dugogodišnje iskustvo, jer smo najstarija privatna turistička agencija u državi, dosadašnja potražnja za novogodišnjim aranžmanima dosta nas je iznenadila. Navikli smo da naši klijenti rezervacije rade sedmicu-dvije prije Nove godine, ali ove godine već krajem septembra i početkom oktobra objavili smo aranžmane i neki su već za 15-20 dana popunjeni. Konkretno, najskuplja tura Dubai za dvije-tri sedmice je kompletna rasprodata, pa smo proširivali broj mjesta a sada je i taj aranžman skroz popunjen - kazala nam je Aida Terzić, direktorica marketinga u "Relax Toursu".

aida-terzic

Terzić: Iznenađeni potražnjom

Cijena osmodnevnog aranžmana bila je 1.199 KM, odnosno 1.099 za rane rezervacije. I Pariz, jedan od skupljih aranžmana avionom, popunjen je za nekoliko sedmica, a skoro da su rasprodati Rim, Istanbul...

Besparica i glad

S druge strane, jasno je da ovi podaci ne odražavaju pravu sliku te da će većina građana, kao i prethodnih godina, praznik dočekati skromno, u svojim domovima.

- Proslava Nove godine i bilo kojeg drugog praznika za penzionere je misaona imenica. Kako će slaviti kada ih većina skoro pa gladuje, nemaju novca za lijekove, plaćanje obaveza... - kazao nam je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić, konstatirajući da s jedne strane postoji sloj enormno bogatih, a s druge su oni koji nikada nisu teže živjeli, poput penzionera.    

Sličnog su mišljenja i u udruženjima potrošača, gdje ukazuju na slabu kupovnu moć građana.

Za kupovinu do 200 KM

Koliko će potrošiti oni koji budu slavili u kućama, ovisi o imovinskom stanju, ali kako saznajemo u tržnim centrima, računi građana uoči Nove godine posljednjih godina kreću se od 50 do 200 KM. Restorani i drugi ugostiteljski objekti uglavnom još nisu počeli oglašavati novogodišnje programe.