BIH

Radnici "Aide" deblokirali saobraćajnice u Tuzli

Završeni razgovori radnika sa vlastima

M. Ahmedić

27.11.2014

19:46 Radnici Tvornice obuće "Aida" su upravo deblokirali sjevernu i južnu saobraćajnicu, jer nisu više mogli da stoje na hladnoći. Daljnji koraci radnika "Aide" zasad nisu poznati.

16:11 Blokirana je potpuno južna kao i sjeverna magistrala te je sada nemoguće izaći iz Tuzle. 

15:47 Radnici Tvornice obuće "Aida" pozivaju građane Tuzle, da ako ne mogu kruha, onda da im donesu barem čaja kako bi se zgrijali, jer su promrzli stojeći cijeli dan na magistralama.

15:21 - Neka nam uvežu radni staž i nađu posao za pogone bar za godinu dana, da nam plata bude namanje 300 maraka, to Vlada može učiniti ako želi. Ili , neka nam uvežu radni staž od 18 godina da možemo otići na biro. Imaju šta prodati iz "Aide" kako bi nas materijalno zbrinuli, a ne da nam daju socijalnu pomoć. Dobili smo jednom 150 maraka a od toga nemamo ništa. Sa ulice nećemo otići dok ne riješe naš problem - istaknula je Vahida Kurjaninović, radnica "Aide" u pogonu Tuzla.

15:03 Vlada TK je završila sastanak sa uposlenicima "Aide" i obavijestili su zamjenika predsjednice sindikata radnika Hasana Užičanina da kaže radnicima da li su za to da im Vlada obezbijedi socijalnu pomoć za decembar, a da u međuvremenu upute zahtjev Skupštini TK u kojem bi tražili da se u budžetu obezbjede sredstva za radnike "Aide" za 2015. godinu.

Prijedlog je i da ako u međuvremenu dobiju neki posao za njih da počnu sa radom tri pogona u Lukavcu, Tuzli i Dubokom potoku. Međutim, radnici ne pristaju na taj prijedlog Vlade nego samo hoće ispunjenje svojih zahtjeva, a to je materijalno zbrinjavanje radnika, i puštanje u rad pogona u Tuzli, Lukavcu i Dubokom potoku.

Radnici "Aide", promrzli i gladni, nastavljaju sa blokadom saobraćaja u Tuzli.  

13:05 Radnici Tvornice obuće „Aida“ još uvijek stoje i plaču na blokiranim saobraćajnicama, njima se niko iz Vlade TK nije obratio.

12:07 Pozlilo još jednoj radnici Tvornice obuće „Aida“, ali ona odbija medicinskiu pomoć.

- Niko ne zna kako je nama, nama je više svega dosta dođe nam da se svi ovdje poubijamo kroz suze je kazala je predsjednica Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ Edina Aličić.

11:35 Jedan dio radnika Tvornice obuće „Aida“ je blokirao i južnu saobraćajnicu samo u jednom smjeru. Otvorena je smao jedna traka, ona koja vodi iz grada , dok je blokiran ulazak u grad. Na obje saobraćajnice je prisutan veći broj policijskih snaga.

11:18 Jednoj od radnica Tvornice obuće „Aida“ je pozlilo i žena je pala u nesvijest. Brzom reakcijom pripadnika MUP-a TK i radnika "Aide" koji su pomogli unijet je u policijsko vozilo da bi joj se u domu zdravlja ukazala medicinska pomoć.

- E ovako hoće da svi mi završimo, i ako ništa ne poduzmu svi ćemo ovako završiti, potučuju radnici vlastima.

10:38 Radnici su upravo blokirali sjevernu saobraćajnicu, na ulice i okolne parkinge su postavili kontejnere.

Oko 150 radnika Tvornice obuće „Aida“ su se nakon riječi ministra Fejzića dogovorili da im jedino preostaje da blokiraju sjevernu saobraćajnicu nakon čega su krenuli na ulicu.

- Kad neće da rješavaju naše probleme ne treba nam sirotinja samo nam je poreostala ulica, idemo na ulicu - kazala je predsjednica Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ Edina Aličić.

10:30 Pred BKC-om ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić rekao je radnicima da Vlada nema zakonske osnove za materijalno zbrinjavanje radnika, te da mogu dobiti samo jednokratnu pomoć, nakon čega su se radnici uputili nazad u tvornicu.

 

Upravo se radnici Tvornice obuće „Aida“ ponovo okupljaju u ovoj tvornici kako bi se uputili pred sjedište Vlade TK-a, zbog nezadovoljstva jučerašnjim ishodom kolegija Vlade.

- Satima smo jučer čekali ispred BKC-a de se kolegij završi. Nakon što se završio kolegij, naš direktor Aide Bahrudin Bašić kazao nam je da će nas tek danas u 14 sati obavijestiti o zaključku sa kolegija. Naravno, nismo pristali - istaknuo je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ Tuzla.

Naglasio je da neće odustati od svojih zahtjeva, u kojima traže da im se uveže radni staž i obezbjedi materijalno zbrinjavanje radnika, jer, tvrde, na to imaju osnovno zakonsko pravo.

- Mi ne odustajemo. Upravo se okupljamo ovdje u tvornici i idemo pred Vladu u deset sati - poručio je Užičanin.

- Zašto nam odmah nisu kazali šta su to dogovorili. Ne čekamo više ništa. Radnici propalih firmi su jučer blokirali Skupštinu TK  u kojoj sjede i čekaju da se riješe njihovi problemi, a mi ćemo danas bloklirati Vladu TK-a, ako treba - kazala je predsjednica Sindikata radnika Tvornice obuće „Aida“ Edina Aličić.

Radnici Aide su poručili: "Ako treba ginut ginemo, ako treba padamo svi na cestu, ali više ne odustajemo. Ako hoće da nas se riješe eto nek nas poubijaju, nek nas na taj način riješe, ako ne mogu drugačije“.