BIH

Penzije će ponovo kasniti?

Iako će korisnici tražiti da isplata počne 5. decembra

E. D. Š.

27.11.2014

Sjednica Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO bit će održana 2. decembra u Sarajevu. Tada će odrediti i datum početka isplate novembarskih penzija u Federaciji BiH, potvrdio nam je Amel Lizde, šef Ureda Zavoda PIO/MIO FBiH za odnose s javnošću. Penzioneri insistiraju da isplata počne 5. decembra.

- Koeficijent ostaje na dosadašnjem nivou. O tome kada će početi isplata penzija, ne bih govorio, jer sve što bih rekao bilo bi nagađanje. Mogu samo reći da je priliv uplata za doprinose nešto bolji nego prošlih mjeseci - rekao nam je Lizde.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa naglašava da će od Upravnog odbora tražiti da isplata počne ranije u odnosu na dosadašnji datum.

- Sada 7. decembar pada u nedjelju i bilo bi nezamislivo da se još jedan dan prolongira početak isplate penzija. Zbog toga ćemo tražiti da se s isplatom počne 5. decembra, u petak. Do tada će imati čistu situaciju s uplatom doprinosa. Ne treba ni ponavljati da 52 posto penzionera živi ispod svake granice siromaštva - rekao nam je Rapa.

Naglašava da su najugroženiji oni s penzijama od 326 KM.

- Ali, šta će i oni koji imaju i 500 KM, a žive s djecom koja ne rade? I oni su u groznoj situaciji. A, nažalost, mnogo je takvih porodica u Bosni i Hercegovini - kazuje Mehmedalija Rapa.