BIH

Bosnićev čoban Alija Keserović otišao u Siriju

Zajedno s Mirelom Karajićem iz Velike Kladuše

S. DEGIRMENDŽIĆ

27.11.2014

Alija Keserović iz mjesta Trnovi kod Velike Kladuše otišao je u Siriju kako bi se pridružio snagama terorističke organizacije Islamska država, saznaje „Dnevni avaz“.

Krizno žarište

Keserović je bio pripadnik vehabijske zajednice u BiH, u koju ga je uključio Bilal Bosnić, vođa tog pokreta u BiH, nedavno uhapšen u akciji „Damask“, a koji se odlukom Suda BiH trenutno nalazi u pritvoru u Sarajevu.

Keserović ima tek dvadesetak godina i jedan je od mnogih mladića koji su pod Bosnićevim utjecajem otišli na jedno od sirijskih, a sada i iračkih ratišta. Keserović je posljednjih mjeseci i živio kod Bosnića u Bužimu, gdje je zarađivao čuvajući koze i ovce, te obavljajući druge poslove na njegovom imanju.

Saznajemo da su se njegovim namjerama, o kojima je navodno otvoreno govorio, protivili majka i dvojica braće koji žive u Trnovima. No, ništa ga nije moglo spriječiti da ode.

Istovremeno, s Keserovićem je, kako saznaje naš list, put Sirije krenuo i Mirel Karajić iz Velike Kladuše. Za razliku od Keserovića, saznajemo da je Mirelov put ka ratištu prekinut u Turskoj, gdje ga je, navodno, privela tamošnja policija.

Potvrdu ove informacije jučer nismo mogli dobiti u policijskim agencijama i Interpolu u Sarajevu. No, prema nezvaničnim informacijama iz policijskih izvora, posljednjih dana iz Turske je bilo nekoliko upita koji su se odnosili na naše državljane, a mogli bi imati veze s odlaskom na trenutno najveće krizno žarište u svijetu.

bilal-bosnic-privodjenje-2

 Bosnić: Uhapšen u akciji "Damask"

Tjelesni odgoj

I Karajić je, kako saznajemo, duže vrijeme član vehabijske zajednice u BiH, a sljedeći propise ovog pokreta, čak je zabranio supruzi, nastavnici tjelesnog odgoja u jednoj velikokladuškoj osnovnoj školi, da radi.

Karajić se odlučio za odlazak u Siriju uprkos tome što ima i dvoje djece.

Odluka o pritvoru Bosniću

Tužilaštvo BiH danas će donijeti odluku hoće li tražiti produženje pritvora za uhapšene u akciji SIPA "Damask" Bilala Bosnića, Avdulaha Hasanovića, Enesa Mešića, Emina Hodžića i Adema Karamuju. Njima pritvor ističe 3.decembra, a do sada su u pritvorskim jedinicima proveli skoro tri mjeseca.