BIH

Britanci i Njemci žele pregovarati sa "Shellom"

Stiglo osam prijava na međunarodni tender

M. Aš.

27.11.2014

Na ponovljeni međunarodni tender za izbor stručnog konsultanta koji će voditi pregovore za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i eksploataciju nafte na području Federacije BiH s naftnim gigantom "Shellom", prijavilo se osam renomiranih firmi iz regiona i Evrope, saznaje "Dnevni avaz".

Hazim Hrvatović, predsjednik Vladine komisije koja je pripremala tendersku dokumentaciju za izbor konsultanta, kazao nam je da su dokumentaciju otkupile 22 kompanije, a prijavu je poslalo njih osam.

- Radi se većinom o firmama iz Engleske, Rumunije, Njemačke, ali i iz Hrvatske. Za deset dana znat ćemo imena firmi koje su ušle u pretkvalifikacionu fazu, a odabrat ćemo tri kompanije - rekao je Hrvatović.

hazim-hrvatovic

Hrvatović: Veliko interesiranje

Naftna kompanija "Shell" još u septembru 2011. godine iskazala je interes da dobije koncesiju za istraživanje nafte i plina te je s Vladom FBiH potpisan i Memorandum o saradnji. "Shell" je najavio da će u istraživanje nafte u FBiH uložiti 700 miliona dolara, a prve bušotine mogle bi početi s radom 2015. godine.

Vlasti FBiH planiraju potpisati ugovor o eksploataciji nafte sa "Shellom" na 25 godina.
Ukupna vrijednost ugovora procijenjena je na 800.000 KM.