GLOBUS

Evropski parlament danas raspravlja o Šešelju

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu

(J. Be.)

27.11.2014

Danas će na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu biti održana rasprava i glasanje o hitnoj rezoluciji "Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja".

Na Konferenciji predsjednika Klubova zastupnika u Evropskom parlamentu u Bruxellesu prošloe sedmice usvojen je prijedlog Kluba Evropske građanske stranke, a na inicijativu potpredsjednika Odbora za vanjske poslove Andreja Plenkovića.

Cilj ove hitne rezolucije je osuda ponašanja i ratno-hušačke retorike optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja nakon odluke Raspravnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o njegovom privremenom puštanju na slobodu, prenosi index.hr.

Evropski parlament će se na taj način jasno usprotiviti Šešeljevim istupima koji ukazuju na kršenje vladavine prava, pretenzije na teritorij drugih država zagovaranjem projekta "Velike Srbije", te narušavanje stabilnosti i suradnje među zemljama u regiji.

Uvrštavanje ovog prijedloga hitne rezolucije na dnevni red Parlamenta izvrstan je politički uspjeh, s obzirom da se na plenarnoj sjednici mogu naći maksimalno tri prijedloga o hitnim rezolucijama.

Zastupnik Plenković očekuje da će prijedlog rezolucija dobiti podršku većine zastupnika u Europskom parlamentu.