GLOBUS

Policajac Džemal Bijedić sa poprišta sukoba za "Avaz": Bh. građani nisu ugroženi

"Došli su i pripadnici nacionalne garde, pa je situacija bolja"

B. TURKOVIĆ

27.11.2014

Noć sa utorka na srijedu bila je burna za stanovnika Fergusona i okolnih mjesta u Saint Louisu, u u američkoj saveznoj državi Mizuri. Nemiri su eskalirali, nakon što je odlučeno da se ne podiže optužnica protiv Darena Vilsona, policajca bijelca zbog ubistva nenaoružanog crnog tinejdžera Majkla Brauna.

U poprištu sukoba našao se i policajac Džemal Bijedić iz Sent Luisa, pripadnik tamošnje bosanske zajednice, inače najveće u SAD. On je 1991. godine iz Trebinja, kao sedmogodišnji dječak otišao u Dubrovnik, a potom Sjedinjene Američke Države. Džemal je vjerski je službenik u policiji Mizurija, jedini te vrste za muslimane u ovoj američkoj saveznoj državi.  

U izjavi za "„Avaz“ u četvrtak rano ujutro po našem vremenu on je kazao da trenutna situacija bolja.  

-  Ja sam u komandi u južnom Sent Luisu, gdje je mirno. Kako čujemo preko radija, mirno je i u Fergusonu, izgleda zato što je pao snijeg. I dalje smo u pripravnosti. Došli su i pripadnici nacionalne garde, pa je situacija bolja – kazao nam je on, objašnjavajući da su mnogi objekti devastirani u blizini mjesta gdje žive bh. građani, ali da oni nisu ugroženi.