BIH

Policajac Džemal Bijedić brani američki gradić Ferguson: Situacija je haotična!

Nemirno stanje u predgrađu St. Louisa

(Dž. Č.)

26.11.2014

Grad je izvan kontrole, pale automobile i dućane, odjekuje pucnjava, tako stanovnici opisuju stanje u američkom gradiću Ferguson. Ovo predgrađe St. Louisa rasninemiri potresaju još od 9. avgusta, prenosi 24sata.hr.

Građane je zgrozilo ubistvo Michaela Browna (18). Crnog mladića sa šest je hitaca ustrijelio bijeli policajac Darren Wilson (28) nakon što je ovaj ukrao kutiju cigareta. Tri mjeseca porota je vijećala o ovom slučaju i u ponedjeljak odlučila da će osloboditi policajca. Odmah nakon Wilsonova oslobađanja izbili su nemiri.

U ponedjeljak navečer je Ferguson eksplodirao od gnjeva nakon što je porota zaključila da nema dovoljno dokaza za suđenje policajcu Wilsonu za ubojstvo. Večer je počela mirnim protestima skupine mladih koji su izvikivali “Bez pravde nema mira!” i “Podignite ruke, nemojte pucati!”. Ali mirni skup zamijenilo je nasilje. Letjelo je kamenje, boce i sve čime se moglo gađati policajce. Policija je bila nemoćna protiv pljačkanja i razbijanja.

Na podivljale demonstrante ispaljivali su dimne bombe i suzavac. Šef policije u St. Louisu kaže kako su tokom noći izbrojali najmanje 150 pucnjeva, iako policija uopće nije koristila oružje. 

S urednicom DW-a Jasminom Rose razgovarali smo o dojmovima Džemala Bijedića, policajca iz St. Louisa, rođenog Dubrovčanina, koji joj je ispričao da su zbog nereda u Fergusonu neki vlasnici uništenih trgovina napustili grad još u avgustu.

- Kad padne noć, dio demonstranata divlja, baca kamenje i sve što im se nađe pri ruci -kaže Bijedić. 

Javnost u 88 posto crnačkom gradu vjeruje da je mladić dobio šest metaka u tijelo dok je držao ruke iznad glave. Bijedić je navodio da je u istrazi ubistva sudjelovalo čak 50 agenata. On pripada jedinici koja izlazi na teren kako bi se nekoga spriječilo u samoubistvu, ali u slučaju nereda poput ovih u Fergusonu na teren izlazi i njegova jedinica kako bi grad izvukla iz haosa i ratnog stanja.

Bijedić je ekspert za vjerska pitanja. On je jedini policajac u Missouriju zadužen za vjerska pitanja muslimana. Smatra da je moguće da je njegov kolega pucao u samoobrani. Ispitano je, kaže, 1000 ljudi tokom istrage. Sud je na ubistvu Darrena radio tri duga mjeseca.

- Nisam pogriješio i sve bih isto napravio- rekao je policajac Wilson.

To  je nešto što se dogodilo, moja je savjest čista jer znam da sam svoj posao napravio korektno, rekao je u intervjuu za ABC policajac Darren Wilson koji je u avgustu ubio Michaela Browna (18) i time izazvao proteste širom SAD-a. Tvrdi da ga je, dok je sjedio u autu tinejdžer napao. On mu je najprije rekao da stane, a onda je ispalio jedan hitac i to prvi u svojoj karijeri. Mladić je počeo bježati, a Wilson je pozvao pojačanje. Na pitanje novinara zašto nije ostao u autu, kaže:

- Moj posao nije da sjedim i čekam. Nakon desetak metara Brown se zaustavio i okrenuo se.