BIH

Ugledni Trebinjac držao suprugu zaključanu u sobi bez hrane

ALARMANTNO Povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici

P. MUCOVIĆ

27.11.2014

U Trebinju je znatno povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici, ističe Ljlljana Čičković, direktorica NVO "Ženski centar". Ističe da povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja ne znači da je broj nasilnika povećan nego da sve više žrtava odlučuje govoriti o nasilju i tražiti stručnu pomoć. 

Odgovorne funkcije
  
- Za pomoć se javljaju uglavnom žrtve težeg fizičkog zlostavljanja koje prati psihičko i emotivno nasilje. Nama se od početka godine prijavilo više od 100 žena koje su bile žrtve nasilja, čak i više puta u toku godine - rekla je Čičković.

Dodaje da je povećan procent žrtava koje usljed nasilja napuštaju supružnika. 

- Tokom 12-godišnjeg rada Centra došli smo do podataka da je ranije ovakvih slučajeva bilo tridesetak posto, dok je sada od 60 do 70 posto žena koje su izašle iz nasilne zajednice - ističe Čičković.

Čičković kaže da je evidentan podatak da su nasilnici najčešće muškarci svih obrazovnih kategorija, ali da se njihovoj organizaciji javljaju i muškarci koji su žrtve nasilja najčešće od starijeg sina, a imali su i slučaj da je nasilnik bila supruga. 

- Među nasilnicima ima i visokoobrazovanih, uglednih muškaraca koji obavljaju odgovorne funkcije, pa smo tako imali slučaj sudskog policajca koji je ranije prijavljen za nasilje u porodici te uglednog Trebinjca koji je suprugu zaključavao u sobu, ne dozvoljavajući joj da jede niti da obavlja fiziološke potrebe - navela je Čičković.

Pravna zaštita

Pojašnjava da Centar, osim psihološke podrške, žrtvi pruža i pravnu zaštitu, odnosno besplatno zastupanje pred sudom.

Krivično djelo 

Čičković kaže da se vrlo malo slučajeva nasilja tretira kao krivično djelo pa da se ne može suditi nasilniku. 

- Mi smo za to da se iz zakona izbriše sve osim zaštitnih mjera. Nasilje u porodici je krivično djelo i ne bi trebalo da se sudi ni po kom nego po krivičnom zakonu - istakla Čičković. 

Silovanje u braku

Kao tabu temu o kojoj se veoma malo govori Čičković je navela seksualno zlostavljanje, odnosno silovanje u braku. 

- Prisilni odnosi u braku nisu bračna obaveza, nego je to čin silovanja. Žrtve o ovome veoma malo ili nikako ne govore zbog  stida ili to posmatraju više kao svoju dužnost nego kao nasilni faktor - rekla Čičković i dodala da su u Centru imali i jedan ovakav slučaj. 

Sigurna kuća

Zbog kontinuiranog porasta prijavljenog broja slučajeva nasilja u porodici, u istočnoj Hercegovini potrebno je u što prije napraviti sigurnu kuću. Prema riječima Čičković, gradnja sigurne kuće pokušava se provesti u djelo više od deset godina, ali se uvijek nešto iskomplicira.